Naprave za špijunažu?

PRIJETNJA NACIONALNOJ SIGURNOSTI Trump početkom siječnja zabranjuje korištenje opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

 Američka vlast smatra da te dvije kompanije rade po nalogu kineskih vlasti te da se njihova oprema možda koristi za špijuniranje



WASHINGTON Predsjednik SAD-a Donald Trump razmatra mogućnost da već početkom siječnja donese uredbu kojom bi iz sigurnosnih razloga spriječio američke kompanije da koriste telekomunikacijsku opremu kineskih kompanija Huawei i ZTE.


To bi bio novi potez Trumpove vlade da ukloni Huawei i ZTE, dvije najveće kineske kompanije za mrežnu opremu, s američkog tržišta. Američka vlast smatra da te dvije kompanije rade po nalogu kineskih vlasti te da se njihova oprema možda koristi za špijuniranje.


Izvršna uredba, koja se razmatra više od osam mjeseci, mogla bi biti provedena već u siječnju i uputila bi Ministarstvo trgovine da zabrani američkim kompanijama da kupuju od stranih proizvođača telekomunikacijsku opremu koja predstavlja značajnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kazali su Reutersu izvori iz telekomunikacijskog sektora i vlade.




Malo je vjerojatno da će se u uredbi izravno prozvati Huawei ili ZTE, rekao je jedan od izvora. Izvršna uredba bi se pozvala na zakon koji predsjedniku daje ovlasti da regulira trgovinu kao odgovor na izvanrednu situaciju koja prijeti SAD-u.


Taj problem, kažu izvori, treba što prije riješiti jer su američki bežični operateri u potrazi za partnerima u procesu uvođenja nove generacije 5G bežične mreže.


Još u kolovozu donijet je zakon o obrambenoj politici kojim je američkoj vladi zabranjeno da koristiti opremu Huaweia i ZTE-a, a sada bi se to zabranilo i privatnim američkim kompanijama.Huawei i ZTE nisu odgovorili na upit za komentarom. Obje kompanije su prije negirale tvrdnje da se njihovi proizvodi koriste za špijuniranje.

Ruralni operateri u SAD-u su među najvećim korisnicima Huaweija i ZTE-a i boje se da će izvršnom uredbom morati bez naknade ukloniti postojeću opremu proizvedenu u Kini. Industrijski predstavnici podijeljeni su oko toga može li vlast zakonski prisiliti operatere da to učine.


I dok su velike bežične američke kompanije prekinule odnose s Huaweijem, mali ruralni operateri oslanjali su se na Huaweijeve i ZTE prekidače i drugu opremu, jer je znatno jeftinija od opreme drugih proizvođača.