Bliski istok

POZADINA POKOLJA Rješenje s Palestincima odgađat će se sve dok je Amerika neprikosnovena sila

Zlatko Crnčec

Reuters

Reuters

Osnova za pregovore bit će rješenje koje predviđa osnivanje dviju država. Početno polazište za pregovore bit će granica prije šestodnevnog rata 1967.



Prošlog tjedna Bliski je istok ponovo privukao pozornost vodećih svjetskih medija. Naime, paralelno sa svečanim otvaranjem zgrade američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, trajali su i palestinski prosvjedi zbog ove odluke predsjednika Sjedinjenim Američkih Država Donalda Trumpa. Palestinci, naime, smatraju da bi istočni dio Jeruzalema trebao jednog dana postati glavni grad buduće palestinske države i stoga su teško primili ovakav razvoj situacije.


Na prosvjedima je sudjelovalo njih oko 40.000, a ishod je bio takav da ih je samo u ponedjeljak poginulo oko 60 nakon što su izraelske sigurnosne postrojbe otvorile vatru smatrajući da su prosvjedi prerasli u sigurnosnu prijetnju.


Palestinski predsjednik Mahmud Abas optužio je Izrael za masakr nad nenaoružanim civilima, dok je izraelski premijer Banjamin Natanyahu inzistirao na tome da su njegove postrojbe reagirale u samoobrani i za tragediju optužio Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze.




– Moguće da je razlog zbog kojeg se predsjednik Trump odlučio na ovakav potez relativno loša politička situacija u kojoj se nalazi. Naime, u Sjedinjenim Državama je jak takozvani izraelski lobi pa se Trump odlučio na otvaranje veleposlanstva u Izraelu kako bi ojačao svoju poziciju unutar vlastite zemlje kada mu je svaki saveznik itekako dobrodošao. Inače tema preseljenja američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem već je dugo u opticaju američke poltike, ali se ni jedan predsjednik dosad nije odlučio na ovakav korak, kaže stručnjak za sigurnosna pitanja i dobar poznavatelj odnosa na Bliskom istoku Pavle Kalinić.


Hamas – politička i vojna organizacija 


Dodaje da je s palestinske strane najveći problem u Hamasu koji je na vlasti u Pojasu Gaze dok je na Zapadnoj obali to PLO i formalni predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas.


– Hamas je u ovom trenutku politička i vojna organizacija, ali je zanimljivo da su njihovi korijeni u prvom redu u humanitarnom radu. Naime, socijalna je situacija na područjima na kojima žive Palestinci tragična. Ljudi tamo žive od nekoliko dolara dnevno, a PLO, odnosno točnije Fatah, pokret koji je osnovao pokojni Jaser Arafat, bili su ogrezli u korupciju. I u taj je prazan prostor onda uletio Hamas koji je svojim aktivnostima ublažio teške životne uvjete Palestinaca u Gazi i Zapadnoj obali. Mada postoje i brojne indicije da su uspon Hamasa možda pomogle i neke zapadne službe kako bi se on uzdigao na račun ipak umjerenijeg Fataha i tako pokazalo svijetu da Izrael zapravo nema s kim pregovarati, kaže Kalinić.


Hamas je osnovan 1987. kao podružnica egipatskog Muslimanskog bratstva. Suosnivač Hamasa šeik Ahmed Yassin rekao je tada da je njegova organizacija osnovana s namjerom da »oslobodi Palestinu od izraelske okupacije«. Pod pojmom Palestine on je podrazumijevao ne samo Gazu i Zapadnu obalu, nego i područje Izraela, odnosmo brisanje ove države s lica zemlje, te potom na cijelom području uspostavljanje islamske države. Cijelu je situaciju pogoršala činjenica da je na palestinskim parlamentarnim izborima u siječnju 2006. Hamas, iznenađujuće za cijeli svijet, osvojio većinu pobijedivši dotad neprikosnoveni Fatah. Nakon toga takozvana međunarodna zajednica zatražila je od pobjednika, kao uvjet za nastavak humanitarne pomoći Palestinskom autonomnom području, obvezivanje Hamasa na nenasilje, priznavanje Izraela i prihvaćanje svih prethodno potpisanih sporazuma koje je palestinska strana pod vodstvom Jasera Arafata sklopila s Izraelom. Hamas je ove uvjete naravno odbio prihvatiti što je dovelo do toga da je humanitarna pomoć ukinuta, a sankcijama se bio pridružio i Izrael.


Palestinci nemaju F-16 ni Suhoj 


Kalinić kaže da Palestinci u ovom trenutku i nemaju previše izbora oko načina na koji će se oružano suprotstaviti Izraelu.


– Stvar je u tome da Palestinci nemaju ni F-16 ni Suhoje ni tenkove kako bi se suprotstavili Izraelu. Na zapadu ne shvaćaju pojavu bombaša samoubojica, a stvar je u tome da Palestinci drugog oružja nemaju. Pa se iz tog pristupa može iščitati i to kako su reagirali na otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu. Iako su sigurno bili svjesni kako će Izrael reagirati. S druge strane Izrael ima doktrinu da ne smije ni u jednom trenutku pokazati bilo kakvu slabost. I tu bi trebalo tražiti objašnjenje ovoga što se dogodilo prije nekoliko dana na području oko ograde koja dijeli Pojas Gaze i Izrael, smatra Kalinić.


Po njegovom mišljenju, u samom Izraelu ipak postoji škola mišljenja po kojoj bi trebalo postići sporazum i s Palestincima i sa susjednim arapskim državama u razdoblju dok su Sjedinjene države koje snažno podržavaju židovske državu.


– Naime, za nekoliko desetljeća Kina će postati svjetska sila koja će biti najmanje ravnopravna Sjedinjenim državama i u gospodarskom i u političkom i što je najvažnije vojnom smislu. A tada će rješenje biti puno teže postići nego sada kada Izrael iza sebe ima podršku Sjedinjenim država. Ali s druge strane vjerojatno će odgađati održivo rješenje s Palestincima sve dok je Amerika neprikosnovena sila broj jedan u svijetu koja bezrezervnu podržava Izrael. A osnova za pregovore bit će rješenje koje predviđa osnivanje dviju država. Početno polazište za pregovore bit će granica prije šestodnevnog rata 1967. godine kada je Izrael u samo toliko dana pobijedio u ratu protiv Egipta, Jordana i Sirije. Ključ za mir između Izraela i Palestinaca je u tome da obje strane budu podjednako nezadovoljne ponudom. Jer ako i jedna strana likuje i smatra se pobjednicom neće biti ni dogovora ni trajnijeg mira,p kaže Kalinić.


Poboljšali se odnosi Izraela i Rusije 


On smatra da cijelu priču između Palestinaca i Izraela dodatno kompliciran geopolitička situacija na cijelom Bliskom istoku.


– Imate rat u Siriji u koji se umiješala i Rusija i na taj način spriječila pad Asadovog režima. Naravno nisu oni to napravili iz ljubavi prema Sirijcima nego zbog toga što žele zaštititi svoje interese, prije svega na području energetike, ali i sačuvati vojne baze kako bi imali izlaz na toplo more nakon što to nisu uspjeli postići u Crnoj Gori. Iz svega toga je među ostalim proizašlo da su se poboljšali odnosi Izraela i Rusije. Tu je i Iran koji je jedina od zemalja koja ima velike zalihe nafte, a koja sama kontrolira njenu i proizvodnju i distribuciju. Iran ima ogroman utjecaj na cijelom području preko svojih posrednika kao što je na primjer Hezbolah. Stvorili su svojevrsni šijitski polumjesec od Libanona preko Sirije, Iraka sve do Jemena. Tu je i probleme Kurda koji su valjda najveći narod na svijetu koji nema svoju državu, ima ih 40 milijuna razasutih u četiri drzave. Sve to dodatno komplicira rješavanje palestinskog pitanja do kojeg čini se neće tako brzo doći, kaže Kalinić.