Otopljavanje odnosa

POVIJESNI SUMMIT Trump potvrdio da će se 12. lipnja u Singapuru sastati s Kim Jong-unom

Hina

Reuters

Reuters

Američki je predsjednik prošle godine prijetio Pjongjangu »vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio« ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama svojim nuklearnim potencijalom



Donald Trump je u petak potvrdio da će sudjelovati na susretu na vrhu s Kim Jong-unom 12. lipnja u Singapuru pošto je više od sata razgovarao u Bijeloj kući s izaslanikom sjevernokorejskog čelnika.


»Sastat ćemo se 12. lipnja u Singapuru«, rekao je novinarima američki predsjednik, samo tjedan dana nakon što je otkazao summit zbog »neprijateljskog stava« Pjongjanga.


U obraćanju novinarima na tratini Bijele kuće, nakon susreta s Kim Yong-cholom, najbližim suradnikom Kim Jong-una, američki predsjednik je rekao i da Sjeverna Koreja želi denuklearizaciju i ustvrdio je da će dijalog s Pjongjangom »biti okrunjen uspjehom«.




»Odnosi se razvijaju«, rekao je, dodajući da summit vidi kao početak tog procesa.


Čini se da je američki predsjednik snizio očekivanja od sastanka na vrhu s Kimom jer je kazao kako je to samo početak procesa a ne i mjesto gdje bi dvojica čelnika mogla potpisati ikakav sporazum. Rekao je da će vjerojatno više sastanaka na vrhu za to biti potrebno.


»Sastanak je dobro prošao«, rekao je Trump i dodao da su razgovarali o brojnim pitanjima, među ostalim o sankcijama i o okončanju rata između dviju Koreja, koje su tehnički još uvijek u ratu, 65 godina nakon primirja 1953.


Američki je predsjednik razgovarao gotovo sat i pol u Ovalnom uredu s generalom Kimom, koji je predstavljen kao »drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje« i koji mu je predao pismo Kim Jon-una.


Trump je najprije rekao da je to »vrlo lijepo pismo, vrlo zanimljivo pismo«, ali je potom priznao da ga još nije pročitao.


Američki je predsjednik prošle godine prijetio Pjongjangu »vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio« ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama svojim nuklearnim potencijalom.