Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
25. ožujka 2019.
Susret na jezeru

POVIJESNI SPORAZUM Bivša YU republika postaje Republika Sjeverna Makedonija

Foto Reueters
Foto Reueters
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2018. u 13:05 2018-06-17T13:05:00+02:00

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji

PRESPANSKO JEZERO Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su otežavali odnose između dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u. Makedonija je zbog toga primljena u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM). Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

»Imamo povijesnu odgovornost da ovaj sporazum ne ostane na ledu i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti«, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras na svečanosti uz Prespansko jezero kojoj je nazočio uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva. Ta regija graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom.

Cipras je u subotu preživio glasanje o povjerenju u grčkom parlamentu koje je zatražila oporba, no grčka javnost jako se protivi tom sporazumu. Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu. Po sporazumu, Grčka više neće blokirati pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

»Naše dvije zemlje moraju se okrenuti prema budućnosti«, rekao je Zaev. »Bili smo dovoljno odvažni da učinimo korak naprijed.«

Grčka se sporila s Makedonijom oko ovog pitanja od 1991., tvrdeći da njezino ime ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

Ovo pitanje budi jake emocije među Grcima. U subotu su tisuće prosvjednika ispred parlamenta izvikivale »Izdajico, izdajico!« dok su zastupnici raspravljali.

Izaslanstva dviju zemalja i predstavnici EU i UN-a poslije potpisivanja gliserima su prešli na makedonsku stranu jezera gdje je upriličen zajednički doručak.

Veteran UN-a, posebni posrednik u pregovorima Matthew Nimetz izjavio je povodom potpisivanja sporazuma da je riječ o časnoj nagodbi koju doživljava kao najveći poklon za svoj 78. rođendan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka