Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
23. rujna 2019.
Incident

POBUNA NA GRADILIŠTU Neredi u Južnoafričkoj Republici, u napadu ozlijeđeni radnici iz Srbije i Hrvatske

Foto ilustracija arhiva NL
Foto ilustracija arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2018. u 22:48 2018-05-17T22:48:28+02:00

Incident se dogodio u srijedu navečer kada su se lokalni radnici pobunili što su dobili otkaze, pa su, okrivljujući kolege iz Srbije, Hrvatske i Njemačke, nasrnuli na njih metalnim šipkama, lomeći im ruke i noge, navode mediji u Beogradu

Najmanje osam radnika iz Srbije i jedan iz Hrvatske ozlijeđeni su na gradilištu termoelektrane kod Pretorije u Južnoafričkoj Republici u neredima izazvanim zbog pobune lokalnih radnika, a ozbiljnije posljedice spriječila je policija, objavili su u četvrtak beogradski mediji.

Informaciju o osmorici ozlijeđenih državljana Srbije beogradskim Večernjim novostima potvrdio je i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.
Srbi su u Južnu Afriku došli kao zaposlenici njemačke kompanije »IMR Hamburg GmbH« i zajedno s Hrvatima i Nijemcima rade na gradnji termoelektrane »Kusile« nedaleko od Pretorije.
Dragan Čarapina, vlasnik te njemačke tvrtke, podrijetlom iz Slavonskog Broda, izjavio je listu Kurir da su »teže ozlijeđena dvojica Srba i jedan Hrvat«, a prema dosadašnjim saznanjima imaju prijelome ruku i nogu i zadržani su u bolnici, ali su izvan životne opasnosti.

Incident se dogodio u srijedu navečer kada su se lokalni radnici pobunili što su dobili otkaze, pa su, okrivljujući kolege iz Srbije, Hrvatske i Njemačke, nasrnuli na njih metalnim šipkama, lomeći im ruke i noge, navode mediji u Beogradu.
Čarapina kaže kako su, po nalogu japanske kompanije »Mitsubishi-Hitachi« s kojom imaju ugovor, »radi uštede morali otpustiti jedan broj lokalnih radnika« koji su radili za podizvođače tvrtke »IMR Hamburg GmbH«.

»Bili su na gradilištu zajedno s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Njemačke kad im je priopćeno da su otpušteni. Zgrabili su metalne šipke i krenuli da mlate kolege. Njihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se crnci otpuštaju. Mi ih pet godina nismo uspjeli obučiti da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Europe su kvalificirani zavarivači i inženjeri. Intervenirali su i vojska i policija, bilo je i pucnjave«, rekao je za Kurir Čarapina.
Beogradski mediji navode i da je u noći između srijede i četvrtka opljačkana i kuća konzula Srbije u Pretoriji Saše Marta.
Iz službe za odnose s javnošću srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Srbije za portal B92.net potvrđeno da je do incidenta došlo, te da se čeka službeno izvješće iz Južnoafričke Republike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.