Ikonički trenutak

Ovo bi mogla postati fotografija godine: Hrabra Šveđanka sama stala na put nacističkom maršu

L. T.

foto: screenshot dagbladet.no

foto: screenshot dagbladet.no

Mirni protest hrabre četrdesetogodišnjakinje protiv desnog ekstremizma u švedskom društvu tako je u potpunosti zasjenio naci-marš u organizaciji pronacističke organizacije Nordiska motståndsrörelsen (Nordijski pokret otpora) i dao do znanja da Skandinavija i Europa neće pokleknuti pred politikom isključivosti, koja, na žalost, posljednjih godina konstantno bilježi porast pristalica



Tamnoputa Šveđanka Tess Asplund sama je prije dva dana, sa šakom podignutom visoko u zrak, stala na put koloni od tri stotine neonacista koji su marširali ulicama Borlangea, gradića u centralnoj Švedskoj. Taj trenutak ovjekovječio je fotograf David Lagerlöf, a njegova fotografija je objavljena u brojnim europskim medijima i postala viralni hit na društvenim mrežama u Skandinaviji.


Mirni protest hrabre četrdesetogodišnjakinje protiv desnog ekstremizma u švedskom društvu tako je u potpunosti zasjenio naci-marš u organizaciji pronacističke organizacije Nordiska motståndsrörelsen (Nordijski pokret otpora) i dao do znanja da Skandinavija i Europa neće pokleknuti pred politikom isključivosti, koja, na žalost, posljednjih godina konstantno bilježi porast pristalica.


– Tim činom željela sam dati počast Nelsonu Mandeli. Za mene Mandela znači slobodu i mir, rekla je švedskim novinarima Tess Asplund.




Dodala je još da je protest protiv neonacista dio njezine borbe.


– Da su me uspjeli isprepadati i natjerati da šutim, bila bi to njihova pobjeda. Miroljubiva sam osoba. Nisam velika, ali željela sam pokazati da se netko mora usuditi i suprotstaviti, rekla je Asplund.