Opasni antibiotici

Otrov za štakore ubio sterilizirane Indijke

Hina

Preliminarni testovi tableta antibiotika ciprocina otkrili su da su one sadržavale cink fosfid, rekao je za Reuters dužnosnik Siddhartha Pardeshi



 BILASPUR/RAIPUR – Tablete povezane sa smrću najmanje petnaest žena koje su se podvrgnule postupku sterilizacije u Indiji vjerojatno su sadržavale kemijsku komponentu koja se koristi u otrovu za štakore, izjavila su u subotu dva visoka dužnosnika u indijskoj državi Chhattisgarh.


Preliminarni testovi tableta antibiotika ciprocina otkrili su da su one sadržavale cink fosfid, rekao je za Reuters dužnosnik Siddhartha Pardeshi.


Antibiotici su podijeljeni ženama prilikom masovne sterilizacije održane prije tjedan dana u toj osiromašenoj državi. Najmanje 15 žena je umrlo.




Vlasti su naredile analizu tableta nakon što je otkriveno da je cink fosfid nađen u obližnoj tvornici Mahawar Pharmaceuticalsa, tvrtke u središtu istrage smrtnih slučajeva prilikom provedbe masovne sterilizacije u sklopu vladinog programa za obiteljsko planiranje, kazali su dužnosnici.


Uzorci lijekova poslani su u laboratorije u Delhiju i Kolkati kako bi se potvdilo da su tablete kontaminirane kao što je pokazala preliminarna analiza, rekao je Pardeshi.


Brojne su žene još uvijek hospitalizirane.


Sterilizacija žena redovito se organizira u raznim indijskim državama u sklopu državnog programa kontrole rađanja u zemlji s više od 1,2 milijarde stanovnika. Prošle je godine sterilizirano četiri milijuna ljudi, velikom većinom žena jer se vazektomija, podvezivanje sjemenovoda, puno rjeđe provodi iako je taj zahvat jednostavniji i znatno manje kompliciran od postupaka koji se izvode nad ženama.