Policija ubila napadače

Otmičari upali u crkvu u gradiću Saint-Etienne-du-Rouvray i svećeniku prerezali grkljan

Hina

foto Reuters

foto Reuters

Mještanka kaže da je ubijeni svećenik imao 92 godine i da je bio vrlo omiljen



Napadači, naoružani noževima i zasad nepoznatog identiteta, uzeli su četiri do šest osoba u crkvi u gradiću Sain-Etienne-du-Rouvrayu.


Na televizijskim snimkama vide se vozila hitne pomoći i policija koja je blokirala ceste oko crkve.


NOVO: Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Nedugo nakon napada ova teroristička organizacija objavila je da su dvojica napadača bili njezini »vojnici«. To je objavila putem agencije Amak.




Napad je bio odgovor na njezine pozive da se napadaju države koje sudjeluju u međunarodnoj koaliciji koja se protiv nje vodi, navodi agencija.


»Suočeni smo s Islamskom državom, koja nam je proglasila rat«, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande. »Moramo voditi taj rat svim sredstvima, poštujući prava po kojima smo demokracija. Teroristi nas žele podijeliti.«


Najavio je da će se navečer sastati s nadbiskupom Normandije, nakon čega će se susresti s čelnicima svih vjeroispovijesti u zemlji.


Jedan od napadača bio je navodno već poznat francuskim vlastima. Pokušao je otići u Siriju 2015. i po povratku u Tursku bio je uhićen zbog sumnje da je povezan s teroristima. Pušten je uz elektronički nadzor rekao je za France Presse izvor blizak istrazi.NOVO 12.23 Mještanka kaže da je ubijeni svećenik imao 92 godine i da je bio vrlo omiljen. Nije volio privlačiti pažnju i bio je vrlo diskretan. 

NOVO 12.07 Najmanje jedna osoba je teško ozlijeđena tijekom talačke krize te joj je potrebna medicinska pomoć.


Nisu poznati motivi napadača, kao niti njihov identitet.


NOVO 11.58 Koliko je zasad poznato, najmanje jedan talac ubijen, a dvojica napadača su “neutralizirana”, objavile su francuske vlasti.


Prema policijskim izvorima, svećeniku je prerezan grkljan, a napadači su ubijeni u policijskoj akciji kojom je okončana talačka kriza.


Napadači, naoružani noževima i zasad nepoznatog identiteta, uzeli su četiri do šest osoba u crkvi u gradiću Sain-Etienne-du-Rouvrayu.


Na televizijskim snimkama vide se vozila hitne pomoći i policija koja je blokirala ceste oko crkve.


Najnoviji incident se nepuna dva tjedna nakon terorističkog napada u Nici u kojem je ubijeno 84 ljudi i za koji je odgovornost preuzela Islamska država.


NOVO 11.46 Reuters izvještava da su napadači “neutralizirani”. Policija je blokirala prilaz crkvi u kojoj su se nalazili svećenik, dvije časne sestre i dva vjernika, koje su zatočili otmičari. Po prvim informacijama, svećeniku je nožem prerezano grgrljan te je preminuo.


Francuski predsjednik Francois Hollande trebao bi uskoro stići na mjesto događaja.


NOVO 11.11 BBC izvještava da su oba otmičara ubijena, te da je stradao i jedan od talaca. Svjedoci kažu da se čulo više hitaca, te da su među zatočenima svećenik, dvije časne sestre, te nekoliko vjernika.


NOVO 11.03 Dvojica muškaraca naoružana noževima drže nekoliko talaca u crkvi u Normandiji na sjeveru Francuske, objavila je u utorak policija.


Policijski izvor je rekao da su napadači tijekom mise za taoce uzeli četiri do šest osoba u crkvi u gradiću Saint-Etienne-du-Rouvrayu.