Vlasti taje ime

Otkriven identitet počinitelja napada u Bruxellesu

Hina

Reuters

Reuters



Navodni počinitelj »terorističkog napada« u utorak navečer u Bruxellesu identificiran je, izjavio je u srijedu belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon ne otkrivajući njegov identitet.


»Identitet terorista je poznat. Uspjeli smo ga identificirati«, izjavio je Jambon na belgijskog javnoj radio-televiziji RTBF. No, nije iznio više detalja o identitetu tog muškarca kojega su usmrtili belgijski vojnici nakon eksplozije u kojoj nije bilo žrtava.


Upitan o mogućnosti da bomba koju je prenosio počinitelj nije zapravo eksplodirala, ministar je odgovorio: »Jasno je da do velike eksplozije nije došlo«.No, »ne mogu iznijeti više detalja«, ponovio je on.

Jambon je dao naslutiti i da su premetačine u tijeku. »Jasno je kad se provodi istraga a poznat je identitet da su jedan od elemenata istrage premetačine«, kazao je on.




Do eksplozije je došlo u utorak navečer u hodniku željezničke stanice Bruxelles-Central. Izazvao ju je muškarac kojega su vojnici »neutralizirali«, a o njegovoj je smrti izvješteno ubrzo nakon ponoći.


Napad, u kojemu nije bilo žrtava i za koji nitko za sada nije preuzeo odgovornost, belgijsko federalno tužiteljstvo smatra terorističkim činom.Prema svjedocima, čini se da je čovjek povezan s džihadom jer je prije eksplozije izvikivao povik »Allah Akbar« (Alah je velik).

Izgred se događa u okolnostima džihadističkih terorističkih napada u Europi, napose u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.


Dana 22. ožujka 2016. pripadnici organizacije Islamske države (IS) raznijeli su se u podzemnoj željeznici i u zračnoj luci u Bruxellesu, usmrtivši 32 osobe