Predsjedničke kritike

Otkrića WikiLeaksa: Trump ocijenio da su sustavi CIA-e »zastarjeli«

Hina

Donald Trump, Foto: REUTERS

Donald Trump, Foto: REUTERS

WikiLeaks je objavio gotovo 9000 dokumenata kojih vjerodostojnost Sjedinjene Države nisu potvrdile, u kojima je opisao stotine štetnih programa koji omogućuju preuzimanje kontrole nad elektroničkim uređajima poput pametnih telefona i televizora spojenih na internet, kako bi se špijuniralo njihove korisnike



WASHINGTON Dva dana nakon otkrića WiliLeaksa o CIA-i, Bijela kuća je u četvrtak ocijenila da su tehnološki sustavi te ugledne američke obavještajne agencije »zastarjeli«, nakon sličnih izjava osnivača sporne mrežne stranice.


WikiLeaks je objavio gotovo 9000 dokumenata kojih vjerodostojnost Sjedinjene Države nisu potvrdile, u kojima je opisao stotine štetnih programa koji omogućuju preuzimanje kontrole nad elektroničkim uređajima poput pametnih telefona i televizora spojenih na internet, kako bi se špijuniralo njihove korisnike.


Odgovarajući na zajedljive komentare Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa koji je ocijenio da CIA pokazuje »razornu nesposobnost«, Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće, nije htio ništa reći o sadržaju objavljenih dokumenata, ali je istaknuo da su nužne reforme.




»Predsjednik je jako zabrinut zbog objavljivanja tajnih informacija koje slabi našu nacionalnu sigurnost i prijeti joj«, rekao je. »Misli da su CIA-ini sustavi zastarjeli i da se moraju modernizirati«, dodao je.


CIA je u srijedu pak optužila WikiLeaks da pomaže neprijateljima SAD-a, ocijenivši da se američka javnost mora zabrinuti zbog svake objavljene informacije »čiji je cilj oslabiti sposobnost obavještajne zajednice da štiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja«.


Ova afera ponovo dovodi američke vlasti u nezgodnu situaciju s obzirom na tehnološki sektor s kojim su već bile u napetim odnosima pošto je Edward Snowden 2013. pokazao da jedna druga američka agencija, NSA, može pristupiti serverima Googlea, Microsofta i Applea.


Premda su tehnološke kompanije svjesne koliko ova otkrića mogu naštetiti njihovu ugledu, sigurnosni stručnjaci misle da se njihovi razmjeri ne mogu usporediti s aferom Snowden, budući da opisane metode omogućuju ciljanu špijunažu a ne masovnu kontrolu.


U republikanskom taboru se čuju pozivi da se s Julianom Assangeom postupi krajnje odlučno, posebno zbog toga što je išao na ruku Rusiji u upletanju u američke predsjedničke izbore.


Tako je senator Ben Sasse u četvrtak ocijenio da »ostatak života treba provesti u narančastom (zatvoreničkom) odijelu«. »On je neprijatelj američkog naroda i saveznik Vladimira Putina«, dodao je.


Julian Assange se u lipnju 2012. sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako ga ne bi izručili Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za silovanje.


Kaže da se boji da će ga Stockholm poslije izručiti SAD-u gdje bi odgovarao za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata na WikiLeaksu.