U 48-satnom pritvoru

Osumnjičeni za špijunažu u Srbiji u ponedjeljak pred javnim tužiteljem

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL



 Muškarac uhićen u petak u Srbiji pod sumnjom da je špijunirao u korist hrvatskih obavještajnih službi, u ponedjeljak će biti ispitan u Višem tužiteljstvu u Beogradu, poslije čega slijedi odluka o nastavku postupka.


Osumnjičeni je trenutno u 48-satnom pritvoru, nakon što su ga jučer u Beogradu uhitili operativci Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom.


Ovisno o okolnostima pod kojima je počinjeno kazneno dijelo špijunaže, po kaznenom zakonodavstvu Srbije moguća je kazna od tri do 15 godina zatvora, a ako se utvrdi da je riječ o teškim posljedicama po državnu sigurnost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje, najmanja zapriječena kazna je 10 godina zatvora.




Više javno tužiteljstvo u petak je potvrdilo da uhićeni muškarac ima dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske te da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, a potom mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji.


Beogradski mediji su, prema neslužbenim saznanjima, objavili da je uhićen 57-godišnji Čedo Čolović, umirovljeni časnik nekadašnje vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz okolice Drniša, te da je, navodno, uhićen pri pokušaju bijega u Hrvatsku.


Za boegradski tisak i elektroničke medije vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer.


Hrvatska dosad nije dobila nikakvu službenu obavijest iz Srbije o uhićenju hrvatskog državljana pod optužbom za špijuniranje, rekao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u subotu, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković rekli su da nemaju saznanja da bi osoba uhićena u Srbiji bila povezana s nekom od hrvatskih službi.


Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljene za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana.