Sastanak ministara

Ostavljaju ih u čekaonici: Pariz namjerava blokirati otvaranje pregovora s Tiranom i Skopljem

Hina

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u razgovoru s Mikeom Pompeom u Ohridu / Foto Reutersr

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u razgovoru s Mikeom Pompeom u Ohridu / Foto Reutersr

Francuski veto stavit će Pariz na suprotnu stranu Njemačkoj i drugim zemljama članicama koje vjeruju da je došlo vrijeme da se počnu pregovori



BRUXELLES Francuska planira blokirati početak pristupnih pregovora između Europske unije s jedne strane te Albanije i Sjeverne Makedonije s druge, rekli su diplomati u petak, uoči sastanka ministara za europska pitanja koji bi o tome trebali razgovarati sljedeći tjedan.


Odluka da se ne počnu pregovori bit će udarac dvjema zemljama, ocjenjuje agencija dpa, budući da je ranije ove godine Europska komisija rekla da su Tirana i Skoplje učinili sve potrebne korake da bi išli naprijed u euroatlantskim integracijama.


Međutim, Pariz tvrdi da reformski napori ni u jednoj od zemalja nisu dovoljni i traži temeljnu izmjenu procesa pristupanja, kao preduvjet da se pregovori započnu, kazao je jedan diplomatski izvor.




Među ostalim, Francuska navodno proces pristupanja Europskoj uniji smatra previše tehničkim, te drži da ga je teško zaustaviti ako se okolnosti pogoršaju.


Francuski veto stavit će Pariz na suprotnu stranu Njemačkoj i drugim zemljama članicama koje vjeruju da je došlo vrijeme da se počnu pregovori.


Prošli tjedan, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekli su da je to pitanje “test za Uniju da ispuni obećanja i gleda u budućnost”.


Oni prije svega tvrde da bi Sjeverna Makedonija morala biti nagrađena nakon što je prošle godine uspješno riješila spor oko imena s Grčkom.


“Ništa se neće postići daljnjim odgađanjem, ali puno toga se može izgubiti stvaranjem strateškog vakuuma na jugoistoku Europe”, rekao je diplomatski izvor u Bruxellesu.