Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
17. listopada 2019.
London u blokadi

Ostavka britanske premijerke May otvara nove mogućnosti za brexit

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2019. u 12:17 2019-05-24T12:17:23+02:00

May, nekad pristaša članstva u EU, koja je postala premijerka uslijed previranja 2016. godine i brexita, ostavku podnosi bez ispunjenja glavnih ciljeva, da predvodi Veliku Britaniju iz bloka te da pomiri razlike u parlamentu.

Britanska premijerka Theresa May u petak je poručila kako podnosi ostavku, čime je pokrenula utrku za novim čelnikom konzervativaca koji će morati potražiti novi dogovor glede brexita.

May je objavila raspored svojeg odlaska: 7. lipnja podnosi ostavku u Konzervativnoj stranci, a utrka za novim čelnikom počinje tjedan nakon toga.

»Podnosim ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak, 7. lipnja, kako bismo izabrali novo vodstvo«, poručila je May ispred svojeg ureda u Downing Streetu.

May, koja je izdržala krize i poraze prilikom pokušaja pronalaska kompromisa oko brexita koji bi prihvatio parlament, kaže kako stranku napušta bez loše volje. »Uskoro ću napustiti posao koji mi je bio životna čast«, kazala je May. »Druga premijerka u povijesti, no zasigurno ne zadnja«, dodala je May.

»Radim to bez zle volje, no sa ogromnom i trajnom zahvalom što sam imala priliku služiti zemlji koju volim«, naglasila je May.

May, nekad pristaša članstva u EU, koja je postala premijerka uslijed previranja 2016. godine i brexita, ostavku podnosi bez ispunjenja glavnih ciljeva, da predvodi Veliku Britaniju iz bloka te da pomiri razlike u parlamentu.

May je ostavila svoju zemlju duboko podijeljenu a politička elita je u blokadi oko toga kako, kada, i hoće li uopće napustiti EU.

Poručila je kako njen nasljednik mora pronaći konsenzus u parlamentu oko brexita.

Mayin odlazak produbljuje krizu oko brexita, a izgledno je da će novi čelnik htjeti odlučniji razlaz sa Unijom, što povećava šanse za sukob s Bruxellesom i izvanrednim izborima.
Vodeći kandidati za Mayino mjesto žele snažniji dogovor oko brexita, iako je EU poručila da neće ponovno za pregovarački stol oko Ugovora o povlačenju koji je postignut u studenome.

Britanska funta je nakon porasta na burzi, zabilježila pad nakon ostavke premijerke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.