Ratni zločin u Baranji

Osječki sud: Budač zvani Džekson u Rumunjskoj uhićen temeljem uhidbenog naloga

Hina

OSIJEK S osječkog Županijskog suda u utorak su izvijestili da je Stevan Budač, optuženik za ratne zločine u tada okupiranoj Baranji, 5. svibnja u Rumunjskoj uhićen na temelju Europskog uhidbenog naloga tog suda, a radi se o okrivljeniku koji je 2002. u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, no Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.  

Sa suda u priopćenju podsjećaju da je osječko Županijsko državno odvjetništvo 18. prosinca 1996. podiglo optužnicu protiv Damira Žužića i drugih optuženika za ratni zločin, a među njima i danas 51-godišnjeg Stevana Budača zvanog »Džekson«, tada nedostupnog i u bijegu.


 Na suđenju, tijekom kojega je u odsutnosti vođen postupak protiv optuženog Stevana Budača i drugih, 21. ožujka 2002. donijeta je nepravomoćna presuda kojom je Budač proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Baranje te osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina.


 No, nakon žalbe njegova branitelja po službenoj dužnosti te odvjetnika ostalih okrivljenika, Vrhovni sud je 19. siječnja 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu te predmet vratio na ponovno suđenje.




 S osječkog suda napominju i da je 18. travnja ove godine hrvatski MUP obavijestio osječki Županijski sud kako je, temeljem sudskog naloga za raspisivanje tjeralice, za Budačem putem Interpola raspisana međunarodna potraga, koja se odnosi na sve države, osim za države Schengenskog prostora.


 Zbog navedenoga, osječki Županijski sud je izdao Europski uhidbeni nalog temeljem kojeg je optuženik Stevan Budač prije tri dana uhićen u Rumunjskoj kada je ušao u prostor ove države, stoji u sudskom priopćenju.


 Tereti ga se da je od ljeta 1991. do jeseni 1995., u tada okupiranom baranjskom mjestu Batina, kao pripadnik paravojske pobunjenih Srba, sudjelovao u zlostavljanju, protjerivanju i zastrašivanju tamošnjih Hrvata i Mađara.


 Optužnica ga tereti i da je 9. rujna 1991., zajedno s još jednom osobom, pucao i bacao granate na kuću jednog Hrvata, a osam dana poslije i da je s još dvojicom ispitivao i pretukao jednog civila kojemu se od tada gubi svaki trag.