Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Mađarski premijer

Orban želi okončati financiranje nevladinih organizacija novcem EU-a

Viktor Orban / Foto: REUTERS
Viktor Orban / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 18:31 2019-07-12T18:31:54+02:00

Nevladine organizacije koje predvode operacije spašavanja na Sredozemlju u središtu su spora u EU-u o tome što treba učiniti s ljudima spašenima na moru koji pokušavaju doći u Europu

Mađarski premijer Viktor Orban, vodeći kritičar migracija, želi zaustaviti financiranje nevladinih organizacija sredstvima EU-a, rekao je u petak lokalnim medijima.

Nevladine organizacije koje predvode operacije spašavanja na Sredozemlju u središtu su spora u EU-u o tome što treba učiniti s ljudima spašenima na moru koji pokušavaju doći u Europu.

»Organizacije civilnog društva ili one koje se tako predstavljaju, netransparentno financirane i organizirane, glavna su potpora političarima koji se zalažu za migracije«, rekao je Orban za državnu radijsku postaju.

Tvrdi da takve skupine djeluju protiv volje većine birača.

»Oni su agresivni, plivaju u novcu, a iza njih stoji međunarodna mreža«, rekao je konzervativni političar.

Kao što je već uobičajeno, Orban je za problem okrivio milijardera Georga Sorosa, američko-mađarskog liberalnog filantropa.

Organizacije civilnog društva koje pružaju humanitarnu pomoć migrantima i izbjeglicama podliježu plaćanju poreza od 25 posto, po kontroverznom novom zakonu u Mađarskoj, a neki aspekti njihova rada podliježu odredbama kaznenog zakona.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.