Mađarska

Orban: Izbjeglička kriza je njemački problem, ne europski

Hina

Reuters

Reuters

»Nitko ne želi ostati u Mađarskoj, Slovačkoj, Estoniji ili Poljskoj. Svi žele u Njemačku«, dodao je Orban, koji je u Bruxellesu izložen oštrim kritikama zbog podizanja žičane ograde na granici sa Srbijom kako bi spriječio ulazak izbjeglica u zemlju



BRUXELLES Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da izbjeglička kriza nije europski, nego njemački problem jer svi izbjeglice žele u Njemačku.


To nije europski problem, to je njemački problem«, rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.


»Nitko ne želi ostati u Mađarskoj, Slovačkoj, Estoniji ili Poljskoj. Svi žele u Njemačku«, dodao je Orban, koji je u Bruxellesu izložen oštrim kritikama zbog podizanja žičane ograde na granici sa Srbijom kako bi spriječio ulazak izbjeglica u zemlju.




Govoreći o kaosu koji posljednjih dana vlada u Budimpešti, gdje su brojni izbjeglice zaustavljeni na glavnom željezničkom kolodvoru na putu prema Njemačkoj, Orban je rekao da je tu riječ o tome da su njemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Werner Fayman rekli kako nijedan migrant ne smije napustiti Mađarsku a da ne bude registriran.


»Naša je zadaća da ih registriramo i mi to radimo. Predsjedniku Schulzu sam rekao da Mađarska čini sve što je moguće kako bi poštovala zakone«, rekao je Orban.


»Sramota je to što se događa, ovaj kaos, to nije europski«, rekao je Orban, dodajući da nije u redu to što migranti dolazeći na željeznički kolodvor uzvikuju ime njemačke kancelarke i prisiljavaju mađarsku policiju da ih pusti izvan zemlje bez registracije.


Orban je pozvao izbjeglice da ne dolaze u Mađarsku jer je riskantno i Mađarska ih ne može primiti. Najavio da će do sredine rujna Mađarska donijeti propise kako bi mogla kontrolirati situaciju s priljevom izbjeglica.


Orban je u kolumni koju je u četvrtak objavio u njemačkom dnevniku Franfurter Algemeine Zeitung (FAZ) napisao da priljev izbjeglica ugrožava kršanski identitet Europe.


»Ne treba zaboraviti da su oni koji dolaze predstavnici duboko različite kulture od europske. U većini slučajava to nisu kršćani, nego muslimani. To je važno pitanje jer Europa i europski identitet imaju kršćanske korijene«, napisao je Orban.


Na to mu je neizravno odgovorio Donald Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare. »Htio bih naglasiti da za mene biti kršćanin u javnosti, u socijalnom životu znači imati obvezu prema svojoj braći u nevolji. Biti kršćanin znači biti spreman na solidarnost i za kršćanina to nije pitanje rase ili religije«, rekao je Tusk.