Središnje banke smirile paniku

Oporavak banaka podupro rast europskih tržišta dionica

Hina

Na tržištima strahuju da će na izborima pobijediti koalicija radikalne ljevice SYRIZA, čiji je čelnik najavljivao da će u slučaju pobjede odbaciti uvjete programa međunarodne pomoći Grčkoj 



LONDON/FRANKFURT/PARIZ Europske dionice poduprla su u petak očekivanja da će središnje banke vodećih svjetskih gospodarstava intervenirati kako bi ublažile rizik koji bi sa sobom donio eventualni izlazak Grčke iz eurozone, što je potaknulo oporavak bankovnog sektora.


Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,6 posto, na 5.497 bodova, frankfurtski DAX bio je u plusu 1,5 posto i iznosio je 6.233 boda a najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je poskočio 1,7 posto, na 3.083 boda.


Dionice financijskog sektora naglo su ojačale nakon što su dužnosnici skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju kazali za Reuters da su njihove središnje banke spremne poduzeti mjere kako bi stabilizirale tržišta ubrizgavanjem likvidnosti i time spriječile eventualnu kreditnu krizu nakon izbora u Grčkoj.




“To nam govori da središnje banke u najmanju ruku neće dopustiti slom na tržištima u ponedjeljak”, zaključuje Emile Cardon iz Rabobanka.


Na tržištima strahuju da će na izborima pobijediti koalicija radikalne ljevice SYRIZA, čiji je čelnik opetovano najavljivao da će u slučaju pobjede odbaciti uvjete iz programa međunarodne pomoći Grčkoj. Procjenjuje se da bi u tom slučaju Grčka mogla biti prisiljena napustiti eurozonu.


Čelnici G20 sastat će se u ponedjeljak i utorak u Meksiku, kada će već biti poznat rezultat grčkih izbora a uslijedit će i prve reakcije na tržištima.


Očekivanja o dodatnim poticajima u sferi monetarne politike dodatno je potpirio plan britanske središnje banke da ubrizga značajan iznos likvidnosti u gospodarstvo. Najnoviji podaci iz SAD-a također su potpirili spekulacije o dodatnom ublažavanju monetarne politike na sastanku Feda idućeg tjedna.


U takvom je kontekstu među najvećim dobitnicima na tržištu u petak bio bankovni sektor, ojačavši u prosjeku 1,5 posto.


BNP Paribas poskočio je tri posto, Commerzbank 3,4 posto a Credit Agricole četiri posto.


Trgovina je ipak bila prigušena jer su mnogi ulagači odlučili pričekati ishod grčkih izbora.


Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu na 8.569 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.