Novi zeland u tuzi

Oplakuje se 50 žrtava pokolja u Christchurchu. Monstrum ubio i dijete od tri godine

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ispred zgrade suda, sin Dauda Nabija, ubijenog 71-godišnjeg Afganistanca traži pravdu: »To je strašno. To je izvan svake pameti«



CHRISTCHURCH Novozelanđani su u nedjelju odavali počast pedeseterim žrtvama pokolja u dvjema džamijama u Christchurchu dok se doznaju pojedinosti o junaštvu i o patnji što su pratili krvavi pohod.


Iz popisa žrtava objavljenog u nedjelju vidi se da su žrtve imale od tri do 77 godina.


Počinitelj pokolja je australski ekstremist Brenton Tarrant koji je u subotu na novozelandskom sudu optužen za ubojstva.




Druga osoba koja je uhićena u petak bit će izvedena pred sud u ponedjeljak zbog sumnje da je »povezana« s napadima, premda očito nije bila izravno umiješana u zločin, rekao je policijski načelnik Mike Bush.


Tragedija je snažno potresla Novi Zeland, zemlju s pet milijuna stanovnika među kojima je 1 posto muslimana koji su poznati kao mirni građani, tradicionalno gostoljubivi, neskloni kriminalu.


Ispred zgrade suda, sin Dauda Nabija, ubijenog 71-godišnjeg Afganistanca traži pravdu: »To je strašno. To je izvan svake pameti«.


Broj žrtava je sa 49 porastao na 50 nakon pronalaska još jednog tijela kada su sva tijela izvučena iz džamija Al Noor i Linwood, priopćila je policija.


S crnim rupcem na glavi, premijerka Jacinda Ardern sastala se u subotu s preživjelima i s članovima obitelji žrtava na sveučilištu gdje je otvoren informativni centar.


»I dalje volimo ovu zemlju«, rekao je ipak Ibrahim Abdul Halim, imam džamije Linwood. Ekstremisti neće »nikada uspjeti narušiti naše povjerenje«.



Premda su u subotu mnoge trgovine bile zatvorene i mnogi stanovnici su odlučili ostati kod kuće, građani su ostavljali cvijeće blizu džamije Al Noor. »Žao mi je što ovdje niste sigurni. Osjećamo bol zbog vašeg gubitka«, moglo se pročitati na porukama uz cvijeće.


Vjernici Anglikanske crkve u Christchurchu u nedjelju su molili u svojoj bogomolji poznatoj kao »kartonska katedrala« koja je izgrađena nakon potresa 2011.


Trideset šest ranjenih još je u bolnici, objavila je policija.


Žrtve dolaze iz raznih muslimanskih zemalja, istaknula je Jacinda Ardern. Među njima su četiri Egipćanina, Saudijac, Indonežanin, četiri Jordanca i šest Pakistanaca.


Ardern je dodala da je napadač, koji je dozvolu za nošenje oružja dobio u studenom 2017., posjedovao čitav arsenal i obećala je reforme: »Mogu vam zajamčiti da će se naši zakoni o oružju mijenjati«.



Brenton Tarrant je uoči napada na Twitteru objavio rasistički »manifest« na 74 stranice pod nazivom »Velika zamjena«, smjerajući na teoriju urote popularnu u krugovima ekstremne desnice po kojoj će »europske narode zamijeniti« neeuropski imigranti.


U manifestu kaže da je Novi Zeland izabrao kako bi pokazao da »nijedno mjesto u svijetu nije pošteđeno, da su okupatori posvuda na našoj zemlji i da nijedno, pa ni najzabitnije mjesto nije sigurno«. U njemu također odaje priznanje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.


Tarrant je na društvenim mrežama izravno objavio snimku pokolja na kojoj se vidi kako ide od jedne žrtve do druge ispaljujući hitce iz neposredne blizine dok žrtve pokušavaju pobjeći.Uhvaćen je 36 minuta nakon prvih poziva policiji.

Dvoje osumnjičenika, muškarac i žena koji su u vrijeme napada uhićeni zbog toga što su u svom automobilu imali vatreno oružje bili su smješteni u pritvor, ali je policija priopćila da nisu izravno umiješani u napad. Žena je puštena a muškarac ostaje u pritvoru zbog posjedovanja vatrenog oružja, dodaje policijski načelnik Mike Bush.