Novo istraživanje

Ono što se dosad mislilo o početku širenja epidemije nije točno: ‘Počelo je još u studenom i ne u Wuhanu’

Sanda Milinković

Reuters

Reuters

Novo je istraživanje objavljeno na kineskom repozitoriju za znanstvene istraživače "China Xiv", a sugerira da se zaraza počela širiti još krajem studenog prošle godine. To je mjesec dana ranije nego što se dosad tvrdilo



Sve dosadašnje analize ukazivale su na to da se koronavirus prvi put počeo prenositi s čovjeka na čovjeka na tržnici morskih plodova u kineskom gradu Wuhanu. Izvješća kineskih zdravstvenih vlasti tvrdila su da je prvi zaraženi pacijent pokazao simptome bolesti 8. prosinca i da je većina idućih oboljelih imala veze s tržnicom morskih plodova, koja je zatvorena 1. siječnja.


Međutim, kineski znanstvenici sada sumnjaju da se virus među ljudima počeo prenositi na drugoj lokaciji. Global Times prenosi da je virus s nepoznate lokacije naknadno stigao na tržnicu morskih plodova Huanan u Wuhanu.


Novo je istraživanje objavljeno na kineskom repozitoriju za znanstvene istraživače “China Xiv”, a sugerira da se zaraza počela širiti još krajem studenog prošle godine. To je mjesec dana ranije nego što se dosad tvrdilo.




Istraživanje je proveo tim znanstvenika na čelu s dr. Yu Wenbinom, a temelji se na rezultatima analize genoma, izvora infekcije i smjera širenja devedeset i tri uzorka koronavirusa prikupljenih iz dvanaest zemalja na četiri kontinenta.


U ovoj studiji znanstvenici tvrde da se nulti pacijent nije zarazio na tržnici u Wuhanu, već je tamo naknadno zarazio radnike ili prodavače. Trgovci su, smatraju znanstvenici, nakon toga dalje prenijeli virus na kupce prepune tržnice. Virus se zatim počeo nekontrolirano širiti po gradu, čitavoj Kini i sada – po čitavom svijetu.


“Prepuna tržnica pojačala je cirkulaciju SARS-CoV-2 i proširila ga po čitavom gradu početkom prosinca prošle godine”, pišu kineski istraživači. Prema navedenom istraživanju, uz naglo širenje zaraze na tržnici u Wuhanu, zaraza se u dva navrata naglo proširila izvan tržnice. Prvi put 8. prosinca i drugi put 6. siječnja, uoči priprema za kinesku Novu godinu koja se slavila 25. siječnja. 


Širenje virusa 8. prosinca, ukazuje na to da je prijenos virusa s čovjeka na čovjeka krenuo ili početkom prosinca ili krajem studenog. Potpuno se širenje dogodilo nakon što je virus zahvatio tržnicu Huanan. 


Šestog siječnja, Nacionalni Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, poslao je upozorenje drugog stupnja. Istraživači kažu da je ono služilo kao upozorenje protiv masovnih javnih kretanja i putovanja. 


Da su upozorenja zaokupila pažnju šire javnosti, broj slučajeva na nacionalnoj i svjetskoj razini, do sredine siječnja bi bio manji, kažu istraživači. U studiji stoji da pacijenti iz Australije, Francuske, Japana i SAD-a (država s većim uzorcima) imaju minimalno dva izvora zaraze, a samo je SAD prijavio njih pet. 

Temeljem ograničenih uzoraka u ostalim državama, izvor većine infekcija se čini isti. Uz direktnu povijest kontakta s Wuhanom, neki su pacijenti mogli pokupiti virus u provinciji Guangdong i Singapuru, prenosi Global Times.