Policijska akcija nakon napada u Barceloni

Okončan lov na teroriste: Uništena džihadistička ćelija u Kataloniji, istraga se nastavlja

Hina

Reuters

Reuters

Nakon što je ubila glavnog napadača u Barceloni Younesa Abouyaaqouba policija je u ponedjeljak rekla kako je svih 12 članova skupine koja je izvršila terorističke napade u Kataloniji ubijeno ili uhićeno, ali da nastavlja istragu



MADRID Nakon što je ubila glavnog napadača u Barceloni Younesa Abouyaaqouba policija je u ponedjeljak rekla kako je svih 12 članova skupine koja je izvršila terorističke napade u Kataloniji ubijeno ili uhićeno, ali da nastavlja istragu.


Malo iza 17 sati u ruralnom području pored gradića Subiratsa, udaljenog 50 kilometara od Barcelone, policija je vatrenim oružjem ubila 22-godišnjeg Younesa Abouyaaqouba. On je »izravno ubio 14 osoba u četvrtak« u Barceloni, glavnom gradu sjeveroistočne pokrajine Katalonije, rekao je Carles Puigdemont, predsjednik Katalonije na konferenciji za medije.


Prvo je jurećim kombijem pregazio prolaznike ostavivši 13 mrtvih a onda je prilikom bijega ubio vlasnika automobila kojim je pobjegao iz Barcelone.




»Jutros smo rekli da nam je bio prioritet razmontirati ovu skupinu odgovornu za napade u Kataloniji. Uvijek smo govorili da je ona sastavljena od 12 osoba«, rekao je šef policije Josep Lluis Trapero novinarima u Barceloni. »No akcija nije gotova. Istraga u međunarodnom okviru nastavit će se idućih tjedana i mjeseci«.


Od 12 osumnjičenih za pokušaj napada eksplozivnim materijalom u Kataloniji, koji se pretvorio u napade jurećim vozilima i noževima u gradovima Barceloni i Cambrilsu, niti jedan više nije na slobodi. Uhićena su 4 člana koji će u utorak izaći pred suca u Madridu, 2 člana su poginula u eksploziji kuće u mjestu Alcanar, 5 je ubijeno u Cambrilsu dok je posljednji likvidiran nakon dojave građana.


U ponedjeljak su Interpol i španjolska policija krenuli u potragu za Abouyaaqoubom, posljednjim članom, distribuiravši njegove fotografije diljem zemlje. Policija mu je bila izgubila trag nakon što je u četvrtak oko 18.40 sati ostavio ukradeni automobil Ford Focus, s ubijenim vlasnikom, desetak kilometara izvan Barcelone u mjestu Sant Just Desvem.


U ponedjeljak je oko 15.30 sati policija primila dva telefonska poziva, gotovo u isto vrijeme, s informacijom da bi se Abouyaaqoub mogao nalaziti u ruralnom području pored mjesta Subirats s oko 3.000 stanovnika, rekao je Trapero na konferenciji. Mjesto se nalazi oko 40 kilometara od mjesta gdje je u četvrtak policija pronašla Ford s ubijenim vlasnikom.


Jedna žena je nazvala policiju i rekla da se mimoišla s muškarcem »za kojeg nema sumnje« da je osoba koju je vidjela na fotografijama i koju traži policija. Dodala je kako joj je bilo čudno što je muškarac toplo obučen po takvoj vrućini, što nosi duge rukave i široku odjeću. Uskoro je tamo stiglo vozilo policijske ophodnje. Policajci su izašli i krenuli malom rubnom cestom u potragu. U vinogradu su primijetili čovjeka kako se skriva i povikali »ruke uvis«, ispričao je šef policije.Mladić je imao raskopčanu košulju ispod koje je bila majica i pojas.

»Pokazao je na pojas i viknuo ‘Alah je velik’«, rekao je Trapero. Policajci su ga ustrijelili a kasnije je otkriveno da nije imao eksploziv. »Simulirao je lažnim pojasom poput onih u Cambrilsu no mogao je to biti pravi pojas s eksplozivom«, dodao je Trapero. Ispod košulje su mu pronašli više noževa koji su poslani na analizu kako bi se utvrdilo da li je nekime od njih ubijen 34-godišnji vlasnik Forda.


Nitko ga nije vidio s drugom osobom, niti muškarac koji je prvi nazvao telefonom, niti žena koja živi u blizini i koja je dala detaljne informacije a niti policijska ophodnja koja je stigla na mjesto događaja nije primijetila eventualnog Younesovog pomoćnika. Policija zasad ne zna kako je došao tamo i da li je s nekim komunicirao od četvrtka.


Poginuo imam koji je radikalizirao teroriste


Šef policije Trapero potvrdio je kako je imam Abdelbaki Es Satty iz katalonskog gradića Ripolla, koji je predvodio terorističku ćeliju povezanu s napadom u Barceloni, poginuo u eksploziji kuće u mjestu Alcanar. »Pronađeni su njegovi ostaci. Preostaje nam još identificirati drugu osobu poginulu ondje«, rekao je.


Es Satty, koji je propovijedao u džamiji u Ripolli u blizini granice s Francuskom do lipnja, jedan je od glavnih osumnjičenih povezanih s napadima u Barceloni i Cambrilsu.


U noći na četvrtak došlo je do slučajne eksplozije kada su muškarci rukovali plinskim bocama i eksplozivnim materijalom. Policija tvrdi da su pripremali napad eksplozivom u Kataloniji jer je ondje uz oko 120 boca plina butana i propana pronađen materijal kojeg je znala koristiti Islamska država. Takav materijal korišten je u eksploziji u bruxelleskoj zračnoj luci u ožujku 2016., izvijestila je španjolska javna televizija RTVE.


U četvrtak nakon eksplozije »džihadistička ćelija se odlučila na jednostavniji napad« gaženjem prolaznika kombijem na šetalištu la Rambla u Barceloni te napadom automobilom Audi A3 i noževima na šetalištu uz more turističkog gradića Cambrils, rekao je Trapero. Prema njegovim riječima skupina je nekoliko mjeseci prikupljala plinske boce i materijal u kući u Alcanaru pripremajući napad. Nitko od susjeda u tom malom mjestu a niti policija nisu primijetili nešto sumnjivo. Nitko od 12 osumnjičenih nije imao policijski dosje vezan za terorizam ili slične aktivnosti.


U četvrtak je Islamska država, u priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, preuzela odgovornost za napad u Barceloni. U priopćenju je navedeno da je cilj vojnika Islamske države bila zemlja koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama protiv kalifata uspostavljenog u Siriji i Iraku. Španjolska ima nekoliko stotina vojnika u Iraku koji obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv IS-a. Španjolski vojnici ne sudjeluju u borbenim akcijama.


U ponedjeljak je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao u razgovoru za španjolske novine El Pais kako će Španjolska »proširiti borbu i doprinos borbi protiv Islamske Države«.


U ponedjeljak su identificirana tijela 15 ubijenih osoba, od kojih sedam žena i osam muškaraca, od kojih dvoje djece. Šest poginulih je iz Španjolske, troje iz Italije, dvoje iz Portugala, a po jedna osoba iz SAD-a, Kanade, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva/Kanade. U bolnicama se nalazi 50 ozlijeđenih od kojih 9 teško.


Bio je to prvi napad Islamske države u Španjolskoj od kada je kalifat osnovan u Siriji i Iraku 2014. To je ujedno bio i prvi napad u Španjolskoj nakon 2004. kada su u madridskoj podzemnoj željeznici ubijene 192 osobe. Taj bombaški napad bio je najteži napad pripisan dhihadističkim skupinama na europskom tlu.


Od tada su u Španjolskoj uhićene 723 osobe osumnjičene za pripadnost džihadističkim skupinama, širenje poruka preko interneta i novačenje članova. Veliki broj je uhićen u Kataloniji.


U posljednjih 13 mjeseci dogodilo se više napada vozilima na pješake u europskim gradovima koje je teško predvidjeti. Ukupno više od 100 osoba je ubijeno u Nizi, Berlinu, Londonu i Stockholmu.