Crne brojke

Oklahoma zbraja žrtve tornada

Hina

Od 18 smrtno stradalih devet je iz Oklahoma Cityja, šestoro ih je stradalo u zapadnom dijelu – u El Renu i dvoje u Union Cityju



WASHINGTON  Broj poginulih u snažnim tornadima i poplavama u Oklahomi i okolici koje su tijekom prošlog vikenda ponovno poharale to područje popeo se na 18, od kojih je 12 odraslih osoba i šestero djece.


Tijela sedmoro osoba još uvijek su neindentificirana, objavio je u ponedjeljak voditelj tamošnje državne Službe za sudsku medicinu. To je pet novih žrtava više u snažnim olujama nego što se predhodno mislilo i to nakon samo dva tjedna od smrtonosnog tornada koji je 20. svibnja poharao grad Moore na istom području, odnijevši 24 života.


Taj grad je u novim olujama, praćenima snažnim vjetrom, kišom i tučom, opet pretrpio i materijalnu štetu. Na područje Oklahome, u petak se obrušilo najmanje pet tornada s olujnim nevremenom koje je omelo promet u gradskoj okolici te uzrokovalo brojne poplave u gotovo cijelom području Oklahoma Cityja.




Mjesne vlasti izvijestile su da su tijekom vikenda iz poplava izvučeni i spašeni deseci stanovnika, ali ne i 64-godišnjak koji se automobilom nastojao probiti kroz oluju preko mosta. Njegovo tijelo pronađeno je kilometrima dalje od automobila u istočnom dijelu Oklahome.


Od 18 smrtno stradalih devet je iz Oklahoma Cityja, šestoro ih je stradalo u zapadnom dijelu – u El Renu i dvoje u Union Cityju, a jedna osoba na istočnom prigradskom području. Među smrtno stradalima su i trojica znanstvenika i meteorologa koji su promatrali tornada u znanstvene svrhe.


Prvi puta je zabilježeno da su znanstvenici tzv. ‘lovci na oluje’ stradali u takvom nevremenu.