Smatra da je nedužan

Odvjetnik kardinala osuđenog zbog pedofilije jako je ljutit: ‘Mislim da je presuda perverzna’

Hina

Reuters

Reuters



Glavni odvjetnik australskoga kardinala Georgea Pella, koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece i čeka kaznu, napustio je pravni tim, objavili su mediji u utorak.


Robert Richter, jedan od australskih vodećih odvjetnika za kazneno pravo, rekao je da se povlači jer je presuda protiv kardinala »perverzna« a George Pell je »nedužan čovjek«, pišu listovi The Age i Sydney Morning Herald.


Sedamdesetsedmogodišnji kardinal i ‘vatikanski rizničar’ najviše je rangirani svećenik Katoličke Crkve koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece nakon što ga je melburnška porota proglasila krivim za spolno zlostavljanje jednog i silovanje drugog dječaka koji su pjevali u crkvenom zboru katedrale svetoga Patrika 22 godine. Vatikan mu je zabranio službu i kontakte s djecom.




Richter je rekao u utorak kako osjeća da »u ovoj fazi nije dovoljno objektivan« da sudjeluje, uključujući i pitanje žalbe koja će sljedećih mjeseci biti razmotrena na viktorijskome Vrhovnom sudu.


»Jako se ljutim zbog presude jer je perverzna«, rekao je odvjetnik. »Mislim da je on nedužan čovjek a osuđen je«, rekao je Richter.


Pell se nalazi u pritvoru i čeka izricanje kazne 13. ožujka.


Žalbeni postupak uz trojicu odvjetnika vodit će sidnejski odvjetnik Bret Walker.