Nestabilno stanje

Odstupila češka vlada, sve je spremno da Babiš preuzme vlast

Hina

Andrej Babiš / Foto: REUTERS

Andrej Babiš / Foto: REUTERS

Milijarderu Andrej Babiš planira stoga manjinsku vladu, koja bi trebala biti imenovana 13. prosinca



Češka vlada lijevog centra premijera Bohuslava Sobotke odstupila je u srijedu s dužnosti, otvorivši put milijarderu Andreju Babišu, koji je pobijedio na izborima prošli mjesec, da preuzme vlast.


»Vlada je usvojila svoju ostavku, ostavka će danas biti predana predsjedniku«, rekao je Sobotka novinarima nakon redovite sjednice vlade.


Sobotkina koalicijska vlada prva je u 15 godina koja je odradila puni četverogodišnji mandat tijekom kojeg je zabilježen snažan gospodarski rast, smanjenje nezaposlenosti i rast plaća.




No, birači umorni od politike izabrali su na izborima u listopadu protuestablišmentske kandidate i kaznili tradicionalne stranke.


Babiševa stranka ANO, koja obećava borbu protiv političke korupcije i poslovni pristup upravljanju državom, imala je od toga najveće koristi iako je bila dio Sobotkina kabineta sa socijaldemokratima i demokršćanima.


ANO međutim ne uspijeva pronaći koalicijske partnere među ostalih osam parlamentarnih stranaka. Planira stoga manjinsku vladu, koja bi trebala biti imenovana 13. prosinca.Babiša, podrijetlom Slovaka, ne žele za partnera jer je osumnjičen za malverzacije s EU fondovima.

Potporu mu je do sada iskazala samo mala Komunistička partija, ali njezinih 15 glasova nije dovoljno za izglasavanje povjerenja u parlamentu koji ima ukupno 200 zastupnika, od čega ANO ima 78.


Babiš će ostati na dužnosti i ako mu se izglasa nepovjerenje, dok se ne pronađe neko drugo rješenje.