Veliki njemački političar

Odlazak presudnog čovjeka za priznanje Hrvatske: Umro Hans Dietrich Genscher

Tihomir Ponoš

U Hrvatskoj je zapamćen po velikoj ulozi koju je imao u procesu međunarodnog priznanja Hrvaske. Iako isprva skeptičan prema raspadu Jugoslavije, od ljeta 1991. godine postao je, uz njemačkog kancelara Helmuta Kohla, najvažniji zagovornik samostalnost Hrvatske i Slovenije



Dugogodišnji njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher umro je u 89. godini u četvrtak kasno navečer u svom domu u Wachtbergu, a u petak je objavio njegov ured.


Genscher je bio najdugovječniji ministar vanjskih poslova, 18 godina gotovo neprekidno je bio vicekancelar i ministar vanjskih poslova, prije toga i ministar unutarnjih poslova, a bio je i predsjednik njemačkih liberala FDP-a.


U Hrvatskoj je zapamćen po velikoj ulozi koju je imao u procesu međunarodnog priznanja Hrvaske. Iako isprva skeptičan prema raspadu Jugoslavije, od ljeta 1991. godine postao je, uz njemačkog kancelara Helmuta Kohla, najvažniji zagovornik samostalnost Hrvatske i Slovenije u tadašnjoj Europskoj zajednici. Zahvaljajući i njegovim diplomatskim sposobnostima postignut je dogovor o zajedničkom priznanju tada 12 članica Europske zajednice Hrvatske i Slovenije 15. siječnja 1992. godine.




Genscher je rođen u Reideburgu 1927. godine, a 1952. godine uspio se prebaciti iz tadašnje Njemačke Demokratske Republike u Saveznu Republiku Njemačku. U Bundestag je izabran 1965. godine, a četiri godine kasnije postao je ministar unutarnjih poslova u vladi Willyja Brandta. Tu je dužnost obnašao do 1974. godine kada u vladi Helmuta Schmidta postaje ministar vanjskih poslova. U rujnu 1982. godine njegov FDP odlučio je promijeniti koalicijskog partnera čime su s vlasti srušeni Schmidt i njegov socijaldemokratski SPD, a od 1. listopada 1982. godine FDP je bio na vlasti u koaliciji s CDU/CSU-om koju je kao kancelar predvodio Helmut Kohl.


Bio je jedan od prvih političara koji je shvatio promjene koje je donio dolazak Mihaila Gorbačova na čelo Sovjetskog Savezu, a veliku ulogu imao je u izbjegličkoj krizi koja je dovela do pada Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke. U jesen 1989. godine sve više Nijemaca iz Istočne Njemačke nastojalo je emigrirati u Zapadnu Njemačku. Mnogi su naši utočište u veleposlanstvu Zapadne Njemačke u Pragu, a u svom je govoru u tom veleposlanstvu pozvao istočne Nijemce da emigriraju u Zapadnu Njemačku. Smatra ga se, uz Kohla, arhitektom ponovnog njemačkog ujedinjenja. Veliku ulogu u tome imali su njegovo političko iskustvo i razgovori koje je o ujedinjenju vodio s političarima iz Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Američkih Država i susjednih država, posebno Francuske.


Genscher je 1992. dobrovoljno odstupio s mjesta vicekancelara i ministra vanjskih poslova, a do 1998. ostao je član Bundestaga.