Ništa od mjera

‘Odgodite to još malo’: Vatikan zabranio američkim biskupima da pričaju o pedofiliji u svojim redovima

Hina

Ilustracija Sergej Drechsler

Ilustracija Sergej Drechsler

Američka biskupska konferencija koju zadnjih godina redovito prozivaju zbog upravljanja aferama spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama, donijela je u listopadu niz važnih mjera koje su se trebale staviti na glasovanje



Sveta Stolica je u ponedjeljak naredila konferenciji američkih biskupa da se na svom plenarnom zasjedanju ne izjašnjava o mjerama za suzbijanje spolnog zlostavljanja u svojim redovima, zatraživši da pričeka konferenciju koja će se na tu temu održati u veljači.


U svom govoru na početku zasjedanja kardinal Daniel DiNardo, predsjednik konferencije, potvrdio je da je primio pismo Kongregacije za biskupe i rekao da na zasjedanju neće biti glasovanja kao što je bilo planirano.


Kardinal Blase Cupich, biskup Chicaga, dodao je u priopćenju da je Sveta Stolica zatražila od konferencije da »odgodi« završno glasovanje u očekivanju zasjedanja biskupskih konferencija iz svijeta koje se u veljači ima održati u Rimu.




Kardinal DiNardo izrazio je pak »razočaranje« na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak oko podneva, prvog dana plenarnog zasjedanja koje se do srijede održava u Baltimoreu, na sjeveroistoku SAD-a.


Američka biskupska konferencija koju zadnjih godina redovito prozivaju zbog upravljanja aferama spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama, donijela je u listopadu niz važnih mjera koje su se trebale staviti na glasovanje.


Vrh Katoličke crkve u Americi predložio je napose nova pravila ponašanja, novi mehanizam prijavljivanja slučajeva zlostavljanja i osnutak istražnog povjerenstva kojemu će na čelu biti necrkvene osobe.


»Nismo zadovoljni ovime«, rekao je kardinal DiNardo u vezi sa zahtjevom Svete Stolice. »Naporno radimo kako bismo počeli djelovati. I to ćemo učiniti. Samo nije pravi trenutak za to«.


Početkom listopada biskupska konferencija je najavila osnutak pozivnog centra za žrtve svećeničkog zlostavljanja.


Po podatcima organizacije Bishop Accountability, 6.721 svećenik optužen je u SAD-u za spolno zlostavljanje u razdoblju od 1950. do 2016.Ista organizacija ocjenjuje da su 18.565 djece bili njihove žrtve.