Politički uspod inženjera graditeljstva

Od grčkog Che Guevare do najmlađeg premijera: Tko je Alexis Tsipras?

Hina

Reuters

Reuters

Brendiran kao politička rock zvijezda, Cipras je u nedjelju ušao u povijest – krajnja ljevica prvi je put na vlasti, on je ponizio tradicionalne grčke vladajuće stranke Novu Demokraciju i Pasok i postat će najmlađi grčki premijer



ATENA  – Poznat po odbojnosti prema kravatama, Aleksis Cipras obećao je novinarima da će konačno staviti jednu oko vrata kad ishodi otpis dijela grčkog duga.


Brendiran kao politička rock zvijezda, Cipras je u nedjelju ušao u povijest – krajnja ljevica prvi je put na vlasti, on je ponizio tradicionalne grčke vladajuće stranke Novu Demokraciju i Pasok i postat će najmlađi grčki premijer.


Inženjer graditeljstva po zvanju, politikom se počeo baviti tek što je izašao iz srednje škole. U parlament je prvi put izabran 2009. i brzo se od relativno nevažnog oporbenog političara prometnuo u snažnog protivnika. Grci su počeli obraćati sve više pažnje na mladog političara od 2010. kad ih je počela udarati financijska kriza.




Na političku je pozornicu uletio motociklom, a ne kao većina drugih političara na stražnjem sjedalu limuzine, otvoreno priznao da se divi Che Guevari i poručio Angeli Merkel »da sve vodi ravno u pakao«.


Cipras je obećao da će ublažiti uvjete grčkog programa štednje koji joj u zamjenu za spasonosne kredite diktiraju Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.


Cipras obećava i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima, te zaustavljanje privatizacije. Njegova obećanja padala su na vrlo na plodno tlo jer je većini Grka već muka od dugotrajne štednje i rezova.


Budući grčki premijer rođen je 1974. u obitelji srednje klase. Obiteljski je čovjek, oženjen za srednjoškolsku ljubav, otac dvojice sinova.


Posebno je popularan među mladima koji su posebno teško pogođeni gubitkom radnih mjesta i u toj dobnoj skupini nezaposlenost je čak 60 posto.


U zadnje je vrijeme unaprijedio svoj engleski i ipak ublažio radikalnu retoriku te sve više postaje politički realist. To se ne može reći i za ostale članove njegove koalicije.


Siriza, naime, okuplja 13 frakcija, uključujući maoiste, socijaliste, trockiste, bivše komuniste i zelene. S radikalima u svojoj stranci mogao bi imati najviše problema pri stvaranju koalicijske vlade i pokušajima da izbori ustupke međunarodnih kreditora.


 Čelnik Sirize Aleksis Cipras bit će službeno imenovan premijerom u ponedjeljak u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavio je ured grčkog predsjednika.


»Danas u ponedjeljak u 16 sati (po lokalnom vremenu) grčki predsjednik Carolus Papulias službeno će Aleksisa Ciprasa imenovati premijerom«, kazao je ured u priopćenju.Cipras kojemu je nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora nedostajalo dva mjesta do apsolutne većine u parlamentu uspio je dogovoriti savez Sirize s malom strankom Neovisni Grci, koja ima 13 zastupnika.

Grci su u nedjelju na povijesnim izborima koje je osvojila krajnje lijeva stranka Siriza karizmatičnog vođe Aleksisa Ciprasa sa strašću odgovorili na slogan stranke »Nada stiže« i rekli odlučno »ne« dosadašnjoj politici stezanja remena, u očekivanju da nova snaga u zemlji ispuni obećanje i »razračuna se« s međunarodnim kreditorima i prekine »začarani krug strogih mjera štednje«, pišu svjetske agencije i komentatori.


Siriza (Koalicija radikalne ljevice) već je na izborima 2012. zauzimanjem iznenađujućeg drugog mjesta ugrabila potencijalno povijesnu priliku da se grčka ljevica preobrazi u jednu od glavnih političkih snaga u zemlji.


U srpnju 2013. Siriza se transformirala u jedinstvenu stranku s Ciprasom na čelu, čemu su se usprotivile ostale grupacije u dotadašnjem savezu, poput Aktivnih građana i Demokratskog socijalnog pokreta, ali su zadržale bliske odnose s novoizabranim, najmlađim grčkim političkim vođom, tada 37-godišnjakom, Atenjaninom rođenim tri dana nakon pada grčke vojne hunte 1974.


Iako obitelj Cipras nije bila politički angažirana te je životom mladog Aleksisa dominirao nogomet, a i danas je gorljivi navijač Panathinaikosa čije utakmice ne propušta, sa 17 godina je poveo pobunu protiv reforme obrazovanja desne vlade zabarikadiravši se u svojoj gimnaziji s ostalim učenicima na nekoliko mjeseci.


Njegova Siriza je na izborima u nedjelju osvojila 36 posto glasova i 149 zastupničkih mjesta, dva manje od apsolutne većine.


Nakon proglašenja pobjednika izbora, na tisuće pristaša Sirize pohrlilo je na Atensko sveučilište koje se šarenilo od stranačkih crveno-bijelo zastava gdje se Cipras obratio masi pristaša.


»Glasovanjem grčkog naroda zatvara se začarani krug strogih mjera štednje (…) paket pomoći međunarodnih kreditora i izlazak iz krize ‘težak’ 240 milijuna eura je stvar prošlosti«, poručio je Cipras i obećao da će s međunarodnim partnerima »pokušati ispregovarati održiva rješenja za obje strane«.


»Grčka iza sebe ostavlja katastrofalne mjere štednje, napušta strah i autoritarnost, napušta pet godina ponižavanja i patnje«, istaknuo je Cipras.


Analitičari ocjenjuju da bi uspjeh Sirize mogao imati duboke posljedice za eurozonu koja već pati od niza gospodarskih poteškoća i izazvati sukob s međunarodnin kreditorima, Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom (ECB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), no glasači su dali do znanja da im je dosta osiromašivanja, visokih poreza, velike nezaposlenosti od 25 posto, među kojima je gotovo 60 posto mladih, bezizglednosti i jalovih poteza ustaljenih političkih klika.


Premijer na odlasku Antonis Samaras priznao je poraz i čestitao novom pobjedniku Ciprasu.


»Preuzeo sam zemlju kad je bila na rubu katastrofe i kada sam u ruke primio vrući kesten. Uspjeli smo spriječiti najgore i zemlji vratiti vjerodostojnost«, kazao je Samaras čija je stranka, Nova demokracija, uspjela prikupiti potporu 28 posto birača osvojiti 76 mjesta u parlamentu.


S uvjerljivom pobjedom Sirize završena su četiri desetljeća izmjenjivanja na vlasti Nove demokracije i socijalista PASOK-a, sada tek sjene nekada moćne stranke.


Prije nego što počne pregovore s međunarodnim kreditorima, Cipras mora nadoknaditi dva mjesta manjka do apsolutne većine i sastaviti koalicijsku vladu. Konzultacije su već počele. Prvo će s Ciprasom razgovarati Panosom Kamenosom, čelnik Neovisnih Grka, desne suverenističke stranke koja je u parlamentu osvojila 13 mandata. Potom je na redu čelništvo stranke To Potami (17 mandata).


Analitičari su suglasni da bi To Potami (Rijeka), novoosnovana stranka centra koju vodi televizijski novinar Stavros Teodorakis, bila najbolji izbor. To Potami, međutim, nipošto ne želi grčki izlazak iz eurozone i iako spremna na razgovor s Ciprasom, naglašava da neće u koaliciju s bilo kakvim antieuropskim snagama.


Cipras bi se mogao odlučiti i na manje prijateljsku stranku Neovisnih Grka, s kojom ima samo jedan čvrst zajednički stav – protiv su dosadašnje štednje.


Ne uspije li sastaviti vladu, Grčka bi mogla vrlo brzo na nove izbore, a to je scenarij koji u Grčkoj nitko ne želi.


Daniele Antonucci, viša ekonomistica u kompaniji Morgan Stanley, skeptična je da Siriza može simultano zadržati »sveto trojstvo« – zadržati Grčku u eurozoni, očuvati nacionalno jedinstvo i reprogramirati program zajmova. »Jednog od to troje će se morati odeći«, misli Antonucci.


Grčki politički analitičar Emanuel Sigalas tvrdi da je teško predvidjeti što će se dogoditi idućih nekoliko tjedana s »neiskusnom« Sirizom. »Nikad nisu bili na vlasti, ne znamo kakve će pogreške raditi. A pogreške mogu biti fatalne i za stranku i za Grčku i za Europu«, rekao je.