Svijet uz kavu

Od Budimpešte do Brazilije: Orban ne želi izbjeglice, “niti jednog, čak ni privremeno”

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Orban je rekao da u Mađarskoj postoji širok konsenzus glede potrebe da se migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost zaštite od intervencije EU-a. Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom, naglasio je. Također je istaknuo da Mađari ne žele prihvatiti ilegalne migrante, »niti jednog, čak ni privremeno«. Što se tiče budućnosti EU-a, smatra da je pitanje ide li ona prema »Europi Bruxellesa« ili Europi država članica.



BUDIMPEŠTA – Dva pitanja koja danas stavljaju na kušnju europsko jedinstvo su migracije i smjer u kojem ide Europska unija, izjavio je u utorak mađarski premijer Viktor Orban na skupu svoje vladajuće stranke Fidesz u Budimpešti, a prenosi agencija MTI. Orban je rekao da u Mađarskoj postoji širok konsenzus glede potrebe da se migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost zaštite od intervencije EU-a. Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom, naglasio je. Također je istaknuo da Mađari ne žele prihvatiti ilegalne migrante, »niti jednog, čak ni privremeno«. Što se tiče budućnosti EU-a, smatra da je pitanje ide li ona prema »Europi Bruxellesa« ili Europi država članica.


BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak se očitovala za nastavak pregovora Europske unije (EU) i Sjedinjenih Država o ugovoru o slobodnoj trgovini koji su u zastoju nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika. »Ja sam za nastavak pregovora o takvom ugovoru o slobodnoj trgovini« između SAD-a i EU-a koji bi omogućio »i da zajednički rješavamo sve probleme«, rekla je konzervativna kancelarka na gospodarskom forumu koji je organizirala njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU).


BERLIN – Saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel preuzeo je u utorak dužnost premijera najnaseljenije njemačke države Sjeverne Rajne Westfalije, ohrabrivši njezine konzervativce uoči parlamentarnih izbora predviđenih za rujan. Armin Laschet doveo je stranku CDU do iznenađujuće pobjede u toj zapadnoj državi u svibnju obećavši mjere za jačanje gospodarskog rasta u državi pogođenoj padom tradicionalne teške industrije. Laschet će vladati u koaliciji sa Slobodnim demokratima (FDP). FDP, koji je u nacionalnim anketama na trećem mjestu, smatra se vjerojatnim odlučujućim čimbenikom nakon izbora u rujnu.




BERLIN – Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i kandidat za kancelara na predstojećim parlamentarnim izborima Martin Schulz priznao je u utorak pogrješke u predizbornoj kampanji, ali je izrazio uvjerenost da SPD unatoč zaostajanju za vodećim demokršćanima Angele Merkel imaju izgleda za pobjedu na izborima u rujnu. »Mislim da sam se trebao jače uključiti u predizborne kampanje na izborima u saveznim državama ovog proljeća«, rekao je Schulz na predstavljanju svoje knjige »Što mi je važno« u Berlinu.


BERLIN – SAD možda neće imati izbora nego će morati primijeniti »mjere širokih razmjera« u borbi protiv problema dampinga čelika ne uspiju li njegovi partneri naći zajedničko rješenje problema, rekao je ministar trgovine Wilbur Ross u utorak. Govoreći putem video linka na gospodarskom događaju u Berlinu kojemu je prisustvovala kancelarka Angela Merkel, kazao je da bi se čak i zemlje koje nisu izravni izvori dampinga mogle suočiti s teškoćama pod ovim okolnostima. Nije precizirao kakve će mjere širokih razmjera američki predsjednik Trump poduzeti u rješavanju problema prekapacitiranosti u sektoru čelika, važno pitanje za administraciju koja kaže da želi učiniti američke trgovinske veze poštenijima.


WASHINGTON – Američki State Department svrstao je u utorak Kinu na svoj svjetski popis najgorih počinitelja u krijumčarenju ljudima i prisilnom radu, a taj bi potez mogao pojačati napetosti s Pekingom koje su se ublažile za vrijeme Donalda Trumpa. Trump je sve više nezadovoljan kineskim nedjelovanjem u pogledu Sjeverne Koreje i bilateralnih trgovinskih pitanja i sada razmatra moguće trgovinske mjere protiv Pekinga, rekla su tri vladina dužnosnika. Mijanmar se poboljšao te došao na razinu 2 na tom popisu, među zemlje koje zaslužuju poseban nadzor, s bivše razine 3, koja označava zemlje koje ne ispunjavaju minimum američkih standarda te ne poduzimaju napore da to učine.


WASHINGTON – Republikanska većina u američkom Senatu odgodila je ovotjedno glasovanje o zdravstvenom sustavu zbog snažnih unutarnjih podjela, što je novi neuspjeh u ukidanju Obamacarea, koje je bilo izborno obećanje koje se pokazalo teško za ispuniti. Vođa većine Mitch McConnell je tu informaciju priopćio svojoj skupini za ručkom na Kapitolu, zaključivši kako postoji nepremostiv rascjep između umjerenog i ultrakonzervativnog krila stranke. »Nastavit ćemo raspravu u skupini kako bismo otklonili naše nesuglasice. Zbog toga ovog tjedna nećemo raspravljati o nacrtu zakona«, rekao je Mitch McConnell. »I dalje smo optimistični«, dodao je ipak.


BRAZILIJA – Brazilski predsjednik Michel Temer nazvao je u utorak optužbe za korupciju protiv njega »izmišljotinom«, ustvrdivši da za to »nema konkretnih dokaza«. »Mogu reći, i siguran sam da se neću prevariti, da su te optužbe izmišljene«, rekao je Temer u svojoj prvoj službenoj reakciji pošto je državni tužitelj Rodrigo Janot formalno podignuo optužnicu protiv njega. Temer, prvi brazilski predsjednik na dužnosti koji se našao u takvoj proceduri, bit će optužen ako optužnicu odobre dvije trećine zastupnika u parlamentu. »Riječ je o uvredljivom i sramotnom napadu na moje osobno dostojanstvo«, ljutito je reagirao predsjednik okružen brojnim ministrima i zastupnicima koji ga podupiru.