Američka Vlada

Objavljene tisuće dokumenata o atentatu na JFK-a

Hina

Reuters

Reuters



Američka vlada objavila je u petak 2.800 dosad klasificiranih dokumenata o ubojstvu predsjednika Johna F. Kennedya 1963., no 300 ih je ipak ostalo skriveno od očiju javnosti.


Predsjednik Donald Trump obećao je »najveću moguću transparentnost« u vezi s jednim od prijelomnih događaja u američkoj povijesti.


»Dosje JFK je objavljen vrlo pažljivo. Na kraju će sve biti jako transparentno. Nadam se da će javnost doznati sve«, napisao je Trump na Tweeteru.




Danima prije objave govorio je da građani zaslužuju »punu informaciju« o događaju oko kojeg su se razvile brojne teorije zavjere.


No, neki dokumenti su na zahtjev vladinih agencija ostali klasificirani.


CIA je rekla da će objaviti »sve do jednog« dokumenta i da »pažljivo« radi na tome, ali će neke informacije ukloniti radi zaštite nacionalne sigurnosti.


Trump je istaknuo kako nema izbora nego uvažiti argumente CIA-e i FBI-a kojima je ipak naredio da u idućih 180 dana ponovno razmotre svaku pojedinu zaštićenu informaciju.


U jednoj objavljenoj bilješci FBI je upozorio policiju na prijetnje smrću atentatoru Leeu Harveyu Oswaldu.


»Jednom smo prilikom izvijestili šefa policije i on nas je uvjerio da će Oswald dobiti dovoljnu zaštitu«, napisao je tadašnji direktor FBI-a J Edgar Hoover.Oswald, bivši marinac i samoproglašeni marksist, ubijen je u podrumu policijske postaje dva dana nakon atentata na Kennedya.

Pošto su dokumenti temeljito pročešljani, otkriven je i dopis CIA-e u kojem piše da je Oswald razgovarao s agentom KGB-a u ruskom veleposlanstvu u Mexico Cityu. Navodi se da je taj agent radio u odjelu za »sabotaže i atentate«.


Drugi dokument govori o tome kako su se sovjetski političari bojali da »neki neodgovorni general« nakon atentata na predsjednika ne pokrene raketni napad na tadašnji Sovjetski Savez.


U idućem se opisuje kako je britanski regionalni list The Cambridge News primio anonimni poziv o »velikoj vijesti« u SAD-u, nekoliko minuta uoči atentata.


Predsjednik Kennedy ubijen je 22. studenog 1963. dok se vozio Dallasom u otvorenoj limuzini.


U izvješću tzv. Warrenovog povjerenstva, objavljenom u rujnu 1964., zaključuje se da je Oswald ispalio smrtonosne hice iz skladišta knjižnice.Nema dokaza da su »Lee Harvey Oswald ili Jack Ruby bili sudionici urote, bilo domaće bilo strane«, ocijenilo je povjerenstvo.

Dosje JFK: Najzanimljiviji detalji


Zakon koji je 1992. donio Kongres predviđa da se svi dokumenti povezani s atentatom, oko pet milijuna stranica, u cijelosti objave u roku od 25 godina.


Taj rok isticao je u četvrtak, a više od 90 posto građe već je bilo dostupno javnosti.


U memorandumu šefovima državnih agencija, Trump je u petak poručio kako Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada »osigura što je moguće širi pristup dokumentaciji kako bi konačno mogli biti potpuno informirani o svim aspektima tog ključnog događaja«.


Iako je po vlastitim riječima naložio da se »veo napokon podigne«, pojedina su državna tijela upozorila »da određene informacije trebaju i dalje biti nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka i dvojbi vezanih za vanjsku politiku«.


Dokumenti o ubojstvu JFK-a objavljeni su na internetskoj stranici Nacionalnog arhiva.