Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Upozorenje Europola

Obavještajci tvrde da su u EU tisuće džihadista: 'Prijete nam novi napadi Islamske države'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2016. u 13:04 2016-02-19T13:04:04+01:00

»Sve veći broj tih stranih boraca predstavlja nove izazove za zemlje EU-a«, rekao je Wainwright. Dodaje također da »nema nikakvih konkretnih naznaka da teroristi sustavno koriste rijeke izbjeglica kako bi u Europu ušli neprimjećeno«

Policijska i obavještajna agencija Europske unije (Europol) upozorila je u petak na mogućnost novih napada Islamske države (IS) u Europi, a ta je prijetnja sada najveća u posljednjih 10 godina.
»Teroristi Islamske države planiraju nove napade na europskom kontinentu«, kazao je šef Europola Rob Wainwright u razgovoru za Neue Osnabrucker Zeitung, dodajući da se mogu očekivati napadi ne samo skupina već i pojedinaca.

»Može se očekivati da IS ili neka druga vjerska teroristička skupina izvede napad negdje u Europi u cilju izazivanja što više žrtava među civilnim stanovništvom«, dodaje prvi čovjek Europola.

Prema podacima te agencije EU-a, između 3.000 i 5.000 europskih državljana vratilo se u Europu nakon obuke u terorističkim logorima.

»Sve veći broj tih stranih boraca predstavlja nove izazove za zemlje EU-a«, rekao je Wainwright. Dodaje također da »nema nikakvih konkretnih naznaka da teroristi sustavno koriste rijeke izbjeglica kako bi u Europu ušli neprimjećeno«.

Početkom godine dužnosnici EU-a oformili su Europski centar za protuterorizam (ECTC) kako bi osnažili suradnju između obavještajnih agencija zemalja članica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.