Upozorenje Europola

Obavještajci tvrde da su u EU tisuće džihadista: ‘Prijete nam novi napadi Islamske države’

Hina

Reuters

Reuters

»Sve veći broj tih stranih boraca predstavlja nove izazove za zemlje EU-a«, rekao je Wainwright. Dodaje također da »nema nikakvih konkretnih naznaka da teroristi sustavno koriste rijeke izbjeglica kako bi u Europu ušli neprimjećeno«

Policijska i obavještajna agencija Europske unije (Europol) upozorila je u petak na mogućnost novih napada Islamske države (IS) u Europi, a ta je prijetnja sada najveća u posljednjih 10 godina.»Teroristi Islamske države planiraju nove napade na europskom kontinentu«, kazao je šef Europola Rob Wainwright u razgovoru za Neue Osnabrucker Zeitung, dodajući da se mogu očekivati napadi ne samo skupina već i pojedinaca.

»Može se očekivati da IS ili neka druga vjerska teroristička skupina izvede napad negdje u Europi u cilju izazivanja što više žrtava među civilnim stanovništvom«, dodaje prvi čovjek Europola.


Prema podacima te agencije EU-a, između 3.000 i 5.000 europskih državljana vratilo se u Europu nakon obuke u terorističkim logorima.


»Sve veći broj tih stranih boraca predstavlja nove izazove za zemlje EU-a«, rekao je Wainwright. Dodaje također da »nema nikakvih konkretnih naznaka da teroristi sustavno koriste rijeke izbjeglica kako bi u Europu ušli neprimjećeno«.




Početkom godine dužnosnici EU-a oformili su Europski centar za protuterorizam (ECTC) kako bi osnažili suradnju između obavještajnih agencija zemalja članica.