Novi Hladni rat

Obama naredio protjerivanje ruskih diplomata zbog uplitanja u američke predsjedničke izbore

Hina

Reuters

Reuters

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak protjerivanje 35 ruskih diplomata i uveo sankcije dužnosnicima ruskih obavještajnih službi za koje Washington vjeruje da su se uplitali u američke predsjedničke izbore

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak protjerivanje 35 ruskih diplomata i uveo sankcije dužnosnicima ruskih obavještajnih službi za koje Washington vjeruje da su se uplitali u američke predsjedničke izbore. Obama je rekao da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući i one koje neće biti javno objavljene.

U priopćenju s odmora na Havajima pozvao je »prijateljske i zemlje saveznice« SAD-a da »zajedno rade na suprostavljanju ruskom potkapanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces«.


Američki State Department je ranije objavio da je zatvorio dvije ruske zgrade u Marylandu i u New Yorku, koje Rusi navodno koriste za obavještajni rad i nepoželjnima proglasio 35 ruskih diplomata kao odgovor na pritiske na američke diplomate u Moskvi.Kremlj i rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenili su da su sankcije kontraproduktivne i da će naštetiti obnovi bilateralnih odnosa.Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov najavio je »odgovarajući« odgovor na sankcije. Dodao je kako dvoji da će mjere biti učinkovite budući da Obamina administracija za tri tjedna odlazi.Mjere, koje je Obama uveo posljednjih dana svog mandata, novi su udarac američko-ruskim odnosima koji su već zategnuti zbog neslaganja oko Ukrajine i Sirije. Obama je ranije najavio da će odgovoriti Rusiji nakon hakiranja koja su omela izbornu utrku između Donalda Trumpa i Hillary Clinton.Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika.Na internetu su potom objavljivali elektroničku poštu koja je u lošem svijetlu prikazivala interne rasprave demokratskog tabora što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje. Izabrani predsjednik Donald Trump ranije je rekao da ne vjeruje u te optužbe. Nejasno je hoće li Trump, koji je u nekoliko havrata javno hlavio ruskog predsjednika Donalda Trumpa, ukinuti najnovije mjere kada 20. siječnja preuzme dužnost.U izjavi u četvrtak Obama je naveo da je sankcionirao devet entiteta ili pojedinaca, među kojima su GRU i FSB, dvije ruske obavještajne službe i tvrtke koje su dale materijalno podupirale informatičke operacije GRU-a.Američko ministarstvo financija je također kaznilo dvojicu Rusa optuženih za hakiranja s ciljem skupljanja kapitala ili osobnih podataka.Visoki američki dužnosnik rekao je da ruski diplomati imaju 72 sata da napuste SAD.Pristup dvama kompleksima zgrada, koje ruski dužnosnici koriste za obavještajne sastanke, bit će uskraćen svim ruskim dužnosnicima od podneva u petak, dodao je. »Te mjere poduzete su kao odgovor na ruske pritiske na američke diplomate i djelovanje diplomata za koje smo ocijenili da nije u skladu s diplomatskom praksom«, rekao je dužnosnik.»Nadamo se da će nakon nametanja troškova ruskim diplomatima u SAD-u i uskraćivanja pristupa dvjema lokacijama ruska vlada preispitati svoje postupke, koji su otežali djelovanje i ugrozili sigurnost osoblja našeg veleposlanstva u Rusiji«, rekao je dužnosnik.Američki dužnosnik odbio je imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.