Suštinsko neslaganje

Obama: Netanyahu neće trajno našteti odnosima s Izraelom

Hina

reuters

reuters

Obama je, međutim, snažno kritizirao Netanyahuovo stajalište o Iranu i rekao da među njima postoji »suštinsko neslaganje« o tome kako ostvariti zajednički im cilj zaustavljanja Irana u razvoju nuklearnog oružja



WASHINGTON – Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da je planirani govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Kongresu samo »odvlačenje pažnje koje neće trajno naštetiti« odnosima dviju zemalja.


Obama je, međutim, snažno kritizirao Netanyahuovo stajalište o Iranu i rekao da među njima postoji »suštinsko neslaganje« o tome kako ostvariti zajednički im cilj zaustavljanja Irana u razvoju nuklearnog oružja.


Iran pregovara s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom, SAD-om i Njemačkom o sporazumu koji bi ograničio obogaćivanje uranija i ostale dijelove nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija. Razgovori sada ulaze u kritičnu fazu jer pregovarači moraju okvirni sporazum postići do kraja ožujka, a konačni do kraja lipnja i tako ukloniti bojazan od iranskog nuklearnog programa i njegovih vojnih potencijala.




Netanyahu bi rado da cijeli proces pregovora propadne, kao i većina republikanaca koji se protive bilo kakvom kompromisu s Iranom. Obama je, međutim, u te razgovore uložio svoj ugled i politički kapital i nema namjeru odustati.


Izraelski premijer, koji će večeras o Iranu govoriti u Kongresu, gdje je pozvan bez znanja Bijele kuće, tvrdi da je sporazum s Iranom štetan i opasan te je uvjeren kako je da njegova sveta dužnost upozoriti na to.


»Znate, Iran je spreman na to da dvoznamenkasti broj godina drži svoj nuklearni program tamo gdje je sada. U stvari, čak je spreman unazaditi neke elemente… ako to dobijemo, a imamo načina kako da to provjeravamo, nema drugih koraka koje možemo poduzeti kao jamstvo da nemaju nuklearno oružje«, rekao je Obama u intervjuu za Reuters.


Obamina odlučna obrana mogućeg sporazuma s Iranom dolazi u vrijeme kad je njegova administracija izložena kritikama da »previše« želi sklopiti dogovor, popustiti Iranu i tako mu omogućiti da u dogledno vrijeme ipak postane nuklearna sila.


Američki je predsjednik kritizirao plan republikanskih kongresnika, a i nekih demokratskih, da nametnu dodatne sankcije Iranu ako sporazum ne bude postignut do 30. lipnja. Obama smatra da to može potkopati vrlo delikatne razgovore.


»Iskreno, manje sam zabrinut Netanyahuovim komentarima, nego što sam nekim najavama iz Kongresa koje bi mogle potkopati razgovore prije nego što su završeni«, rekao je Obama.


Unatoč napretku u razgovorima, Obama misli da su šanse da dođe do dogovora i dalje manje od 50 posto


»Rekao bih da je još uvijek vjerojatnije da će Iran reći ‘ne’, ali moram biti pošten prema njima i priznati da ozbiljno pregovaraju i da imaju kompliciranu politiku unutar Irana. Danas smo svakako bliži sporazumu nego prije tri ili pet mjeseci«, rekao je američki predsjednik.


Obama je rekao da njegov sukob s Netanyahuom, koji u Kongres dolazi samo dva tjedna prije izraelskih izbora, što je također kritizirano kao uvođenje strančarenja u američko-izraelske odnose, nije osobne prirode i da će se sastati s njim pobijedi li na izborima 17. ožujka. Ovoga puta ga, međutim, neće primiti baš nitko iz Obamine administracije.


Netanyahu se već i ranije prevario oko sporazuma koji se želi potpisati s Iranom, napomenuo je Obama. Naveo je primjer prijelaznog sporazuma iz 2013. koji je djelomično zamrznuo iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija.


»Netanyahu je svašta govorio« o Iranu, rekao je Obama. »Govorio je: ‘To će biti loš sporazum. To će omogućiti Iranu da dobije 50 milijardi dolara. Iran neće poštivati sporazum’, ali ništa od toga nije se obistinilo«, rekao je Obama u intervjuu za agenciju Reuters. »Ispostavilo se baš suprotno, Iran u tom razdoblju nije napredovao u razvoju nuklearnog programa«, naglasio je.


Američki časopis »Foreign Policy« prošli je tjedan, komentirajući bremenite odnose Netanyahua i Obame, napisao da to nikako nije prva napetost između čelnika dviju zemalja. I prijašnji američki predsjednici, počevši od Eisenhowera, imali su problema s tvrdokornim izraelskim premijerima.


Ali prijašnje američke i izraelske administracije, unatoč sličnim tenzijama, postizale su mirovne sporazume i održavale mirovne konferencije. Obama i Netanyahu u pet godina nisu proizveli ništa. Zato je, zaključuje časopis, ovo što se događa među njima najgori spor otkako su dvije zemlje uspostavile posebne odnose nakon Jomkipurskog rata 1973. godine.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu doputovao je u Washington u ponedjeljak. Izjavio je odmah da njegovo obraćanje Kongresu u utorak o iranskom nuklearnom programu nije znak nepoštivanja američkog predsjednika Baracka Obame. Cilj govora, koji je izazvao spor dvojice čelnika, je »progovoriti o mogućem sporazumu s Iranom koji bi bio prijetnja Izraelu«, rekao je Netanyahu. »Moja je moralna obveza progovoriti o tome dok još nije kasno«, dodao je