SAD će učiniti što mora

Obama: Islamska država je “rak”

Hina



Sve je vjerojatnije da je krvnik s engleskim naglaskom koji se pojavljuje na videosnimci Islamske države (IS) koja pokazuje odrubljivanje glave američkom novinaru Jamesu Foleyju, britanski državljanin, rekao je u srijedu navečer premijer David Cameron.


»Još nismo identificirali osobu odgovornu za taj čin, ali koliko možemo ocijeniti, sve je vjerojatnije da je riječ o britanskom državljaninu«, rekao je premijer izlazeći s jednog od brojnih kriznih sastanaka kojima je predsjedao tijekom dana, pošto je prekinuo odmor s obitelji u Cornwallu.


»Dopustite mi da osudim taj barbarski i okrutan čin i jasno kažem da je to ubojstvo bez ikakva razloga«, rekao je Cameron novinarima okupljenima ispred Downing streeta 10.




»To doista užasava. No znamo da je velik broj britanskih građana putovao u Irak i u Siriju kako bi prionuli uz ekstremizam i nasilje«, dodao je.


»Naša je zadaća udvostručiti napore kako bismo spriječili naše sugrađane da odlaze onamo«, kazao je.


Premijer je usto podsjetio da vlada raspolaže nizom mjera koje će primijeniti na kandidate za takva putovanja: oduzimanje putovnice, sudski progon i zabrana propagande na internetu.



»Kada se naudi Amerikancima, bilo gdje, mi činimo što treba kako bi se izvršila pravda«, rekao je on.


Sjedinjene Države su izvele desetine zračnih napada na ciljeve Islamske države kako bi zaštitile religijsku manjinu jezide u Iraku i spriječile preuzimanje brane Mosul strahujući da bi pucanje brane moglo dovesti do plavljenja Bagdada gdje je i američko veleposlanstvo.


Obama je žestoko napao praksu Islamske države da kažnjava svakoga tko ne prihvati njegovu vrst islama.


Rekao je kako su sunitski militanti divljali gradovima i selima, otimali žene i djecu i mučili ih i silovali te ubili tisuće muslimana, sunita kao i šijita.


»Ni jedan pravedan Bog ne bi dopustio ono što su učinili jučer i što čine svaki dan«, rekao je.


»Njihova ideologija je propala. Oni mogu tvrditi, jer im je to probitačno, da su u ratu sa Sjedinjenim Državama i Zapadom, ali je činjenica da teroriziraju svoje susjede i nude im samo beskrajno robovanje njihovoj praznoj viziji i propasti bilo kakvog civiliziranog ponašanja«, rekao je Obama.


Obama je rekao kako je nazvao Foleyevu obitelj i izrazio im sućut.