Olimpijske igre

OLIMPIJADA RAZBIJA GRANICE Sjeverna Koreja će vjerojatno sudjelovati na ZOI u Južnoj Koreji

Hina

Sjeverna Koreja u petak je prihvatila južnokorejski prijedlog za razgovore na visokoj razini u idući utorak. To će biti prvi takav sastanak nakon prosinca 2015. i trebao bi se održati u Panmunjomu, graničnom selu gdje je potpisan prekid vatre u Korejskom ratu (1950.-1953.)



Sjeverna Koreja »vjerojatno će sudjelovati« na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji sljedećeg mjeseca, izjavio je u subotu sjevernokorejski predstavnik u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), izvijestila je japanska novinska agencija Kyodo.


Kyodo javlja da je sjevernokorejski član MOO-a Chang Ung tu izjavu dao novinarima pri zaustavljanju u međunarodnoj zračnoj luci Pekinga.


Sjeverna Koreja u petak je prihvatila južnokorejski prijedlog za razgovore na visokoj razini u idući utorak. To će biti prvi takav sastanak nakon prosinca 2015. i trebao bi se održati u Panmunjomu, graničnom selu gdje je potpisan prekid vatre u Korejskom ratu (1950.-1953.).




Dijalog se najavljuje nakon dvogodišnjeg porasta napetosti na poluotoku pošto je Sjever izveo tri nuklearna pokusa i zaredao s ispaljivanjem balističkih projektila. Pjongjang danas tvrdi da je ostvario svoj vojni cilj i da svojim nuklearnim oružjem može gađati čitav američki kontinent.


Osim toga, Washington i Seul dogovorili su se da će godišnje vojne vježbe koje svaki put izazovu povećanu napetost na poluotoku, održati poslije Olimpijskih igara.


Po japanskoj agenciji, Chang je bio na putu za Švicarsku gdje zasjeda MOO. Neimenovani izvori koje citira Kyodo ocijenili su da bi cilj putovanja mogao biti rasprava s MOO-om o mogućem sudjelovanju Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama koje se od 9. do 25. veljače održavaju u Pyeongchangu (susjednoj Južnoj Koreji).


Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un kazao je u novogodišnjoj poruci kako njegova zemlja želi uspješne Olimpijske igre te da onamo kani poslati izaslanstvo.