Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Konačno mir

OESS i istražitelji stigli na mjesto pada malezijskog aviona

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2014. u 15:54 2014-07-31T15:54:20+02:00

Na Facebooku je vlada u Kijevu najavila jednodnevni prekid vatre uz obrazloženje da će poslušati poziv glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona i prestati s borbama kraj mjesta pada aviona

ZAGREB Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je u četvrtak, dva tjedna nakon rušenja zrakoplova u kojem je poginulo gotovo tristo ljudi, da su njezini promatrači, zajedno s australskim i nizozemskim stručnjacima za avionske nesreće, stigli do ostataka olupine na istoku Ukrajine.

Borbe proruskih separatista i ukrajinskih snaga na tom području onemogućavale su dosad rad međunarodnih stručnjaka koji bi željeli otkriti uzrok pada Boeinga 777, piše Reuters.

»OESS-ovi promatrači prvi put u gotovo tjedan dana stigli su do ostataka MH17. Uz njih su nizozemski i australski stručnjaci. Došli su novim putem«, objavio je OESS na Twitteru.

Ukrajina je u četvrtak objavila da prekida napade na istok zemlje kako bi međunarodnim stručnjacima omogućila prilaz ostacima aviona, ali da separatisti ne prestaju napadati.

Na Facebooku je vlada u Kijevu najavila jednodnevni prekid vatre uz obrazloženje da će poslušati poziv glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona i prestati s borbama kraj mjesta pada aviona, javlja dpa.

Mala izvidnica obavit će preliminarni pregled toga područja, kaže se u priopćenju nizozemske misije. »Sad će samo preliminarno pregledati kako bi u idućem dolasku mogli što prije početi istragu«, kaže se u priopćenju.

Većina međunarodnih stručnjaka i dalje je u obližnjem pokrajinskom sjedištu Donecku koji je sad glavno separatističko uporište na istoku Ukrajine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.