Vlak s tijelima stigao u Donjeck

OESS: Dijelovi tijela i dalje na mjestu pada Boeinga, trup zrakoplova je premješten

Hina

»Ima posmrtnih ostataka koji nisu odneseni«, rekao je glasnogovornik misije OESS-a Michael Bociurkiw. »To bi moglo objasniti nedoumice glede broja pronađenih tijela. Prema ukrajinskim vlastima, vlakom iz Toreza u Harkiv prevezena su 282 tijela, dok su nizozemski stručnjaci prebrojali samo 200 tijela, rekao je Jan Tuinder, vođa nizozemskog izaslanstva u Ukrajini.



DONJECK Vođa proruskih separatista u Ukrajini Aleksandar Borodaj predao je noćas u Donjecku dvije crne kutije iz srušenog Boeinga Malaysia Airlinesa malezijskim stručnjacima, javila je agencija Reuters.


»Ovdje su, crne kutije«, rekao je Borodaj novinarima u prepunoj sobi u glavnom stožeru samoproglašene Donjecke Narodne Republike dok je naoružani pobunjenik stavljao kutije na stol.


Potom su predstavnici separatista i Malezije potpisali sporazum, koji je Borodaj nazvao protokolom kojim se dovršava procedura, nakon dugih pregovora o predaju dviju crnih kutija iz zrakoplova srušenog 17. srpnja nad područjem u istočnoj Ukrajini koje kontroliraju separatisti, pri čemu nitko od 298 putnika i članova posade nije preživio.




»Vidim da su crne kutije nedirnute, iako malo oštećene, ali u dobrom su stanju«, izjavio je pukovnik Mohamed Sakri iz malezijskog Nacionalnog vijeća za sigurnost.


Borodaj je novinarima također rekao da je vlak s truplima žrtava iz malezijskog zrakoplova, koji je krenuo iz mjesta Toreza na pobunjeničkom području, stigao u Donjeck. Vlak će nastaviti put u Harkiv, grad udaljen 300 kilometara koji kontroliraju Ukrajinci, u pratnji stručnjaka iz Malezije i Nizozemske, zemlje odakle je najveći broj žrtava iz srušenog zrakoplova.


NOVO 22.15! Dijelovi tijela stradalih u malezijskom zrakoplovu na letu MH17, srušenom 17. srpnja u istočnoj Ukrajini s 298 putnika i članova posade, i dalje leže na mjestu pada, koje nitko ne čuva, a dijelovi zrakoplova su premješteni, objavila je u utorak promatračka misija Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS). »Ima posmrtnih ostataka koji nisu odneseni«, rekao je glasnogovornik misije OESS-a Michael Bociurkiw. »To bi moglo objasniti nedoumice glede broja pronađenih tijela. Prema ukrajinskim vlastima, vlakom iz Toreza u Harkiv prevezena su 282 tijela, dok su nizozemski stručnjaci prebrojali samo 200 tijela, rekao je Jan Tuinder, vođa nizozemskog izaslanstva u Ukrajini.


»Potpuno smo sigurni da su u vlaku tijela 200 osoba. Gdje su ostala? To će biti predmet budućih istraga« koje će se provesti u Nizozemskoj, dodao je. »Zapanjilo nas je to što na mjestu nesreće nismo primijetili da itko skuplja posmrtne ostatke«. Promatrači OESS-a su vidjeli dijelove tijela na najmanje dva mjesta na velikom području na kojem se rasprostiru ostaci zrakoplova.


Petnaest promatrača je obišlo mjesto nesreće peti dan zaredom, sad prvi puta u pratnji jednog visokog dužnosnika Malaysia Airlinesa i dvojice stručnjaka malezijskog civilnog zrakoplovstva.


Bociurkiw je rekao da su primijetili promjene na mjestu nesreće jer je trup zrakoplova premješten, ali je dodao da ne treba donositi preuranjene zaključke jer je to možda napravljeno tijekom potrage za tijelima.


Glasnogovornik je rekao da na mjestu pada zrakoplova nije ograđeno nikakvo sigurnosno područje te da su primijetili da je uklonjen veliki broj osobnih stvari putnika. Malezijski stručnjaci su primijetili da su se od visoke temperature pri udaru otopila aluminijska krila zrakoplova


NOVO 17:50! Velika Britanija pristala je na nizozemski zahtjev izvuči podatke iz crnih kutija malezijskog zrakolova oborenog nad istočnom Ukrajinom pri čemu je poginulo 298 osoba, objavio je u utorak britanski premijer David Cameron.


Podaci iz crnih kutija mogli bi rasvijetliti optužbe Zapada da je putnički zrakoplov srušen ruskom raketom zemlja-zrak ispaljenom s područja pod kontrolom proruskih separatista.»Pristali smo na zahtjev Nizozemske u Farnboroughu izvuči podatke iz crnih kutija MH17 za potrebe međunarodne istrage«, napisao je Cameron na Twitteru.Britanski Ured za istrage zrakoplovnih nesreća smješten u Farnboroughu na jugu Engleske i dio je ministarstva prometa.Nizozemski premijer Mark Rutte ranije je izjavio da će zrakoplov s posmrtnim ostacima žrtava u srijedu stići u Nizozemsku gdje će se provesti obdukcija koja bi mogla potrajati više mjeseci.Također je potvrdio da je vlak s vagonima-hladnjačama, u kojima su pohranjena tijela, stigao u Harkiv, na područje pod kontrolom vladinih snaga, nakon što je napustio Torez koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika. 

NOVO 14:54! Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u utorak da će Rusija iskoristiti utjecaj na separatiste u istočnoj Ukrajini kako bi dopustili istragu o srušenom malezijskom zrakoplovu, ali je rekao da Zapad mora pritisnuti vladu u Kijevu kako bi se prekinuli sukobi.


Putin je pozvao Zapad da se ne mješa u unutarnje stvari Rusije i dodao da Moskva mora osnažiti vojne kapacitete zbog poteza NATO-a i zaštititi gospodarstvo radi »prijetnji izvana«.


»Od nas je zatraženo da iskoristimo svoj utjecaj na separatiste na jugoistoku Ukrajine. Naravno da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, ali to ni izbliza nije dovoljno«, rekao je Putin na sastanku s vojnim i sigurnosnim dužnosnicima.


»Potrebno je i pozvati vlasti u Kijevu da poštuju temeljne norme dostojanstva i da barem na kratko proglase primirje«, dodao je.


Putinove izjave prvi su njegov javni odgovor na kritike Zapada zbog ruske uloge u Ukrajini od rušenja malezijskog zrakoplova u četvrtak, pri čemu je poginulo 298 ljudi.


Putin je ponovio kako je uvjeren da su prosvjedi u kojima je srušen bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič bili poticani i financirani izvana.


Unatoč sankcijama Zapada, ruski predsjednik rekao je da će Moskva biti uz separatiste na istoku Ukrajine, koje je opisao kao dio narodnog ustanka protiv nezakonitog državnog udara.


»Rusiji je dan gotovo ultimatum: »Dajte da uništimo taj dio stanovništva koji je etnički i povjesno blizak Rusiji, pa nećemo uvoditi sankcije«, rekao je Putin. »To je čudna i neprihvatljiva logika«, dodao je.


Nije, međutim, izravno odgovorio na optužbe da Rusija naoružava pobunjenike što je ranije uvijek odbacivao. 


NOVO 14:50! Zrakoplov s posmrtnim ostacima žrtava stradalih u rušenju malezijskog putničkog zrakoplova u četvrtak nad istočnom Ukrajinom stići će u srijedu u Nizozemsku gdje će se provesti obdukcija koja bi mogla potrajati više mjeseci, izjavio je u utorak nizozemski premijer Mark Rutte.


»Nadamo se da će prvi zrakoplov poletjeti tijekom sutrašnjeg dana«, rekao je premijer na konferenciji za novinare.Zrakoplov bi trebao sletjeti u Eidhovenu, na jugu Nizozemske od kuda će tijeća biti prebačena u vojnu bazu Hilversum, južno od Amsterdama i oko 100 kilometara od zračne luke.Rutte je potvrdio da je vlak s vagonima-hladnjačama, u kojima su pohranjena tijela, stigao u utorak u Harkiv, na područje pod kontrolom vladinih snaga, nakon što je napustio Torez koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.Točan broj tijela dovezenih vlakom nije poznat.»U Harkivu će se obaviti pripremne radnje kako bi se obdukcija obavila na najbolji mogući način, i to u Nizozemskoj«, pojasnio je Rutte.»Čim sve bude spremno da se određeni broj tijela preveze, zrakoplov će poletjeti«, kazao je premijer.Objasnio je da će se, čim se neka žrtva identificira, prvo obavjestiti obitelj i nitko drugi. Upozorio je da proces identifikacije u nekim slučajevima može potrajati tjednima pa i mjesecima.Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 između Amsterdama i Kuala Lumpura srušen je u četvrtak iznad ukrajinskog teritorija pod kontrolom pobunjenika projektilom zemlja-zrak. U zrakoplovu je poginulo 298 ljudi, među njima 193 Nizozemca. 

NOVO! 12:24 – Vlak-hladnjača s tijelima poginulih putnika malezijskog zrakoplova srušenog na istoku Ukrajine stigao je u utorak, nešto iza podneva po lokalnom vremenu, u Harkiv, grad pod kontrolom vlade u Kijevu.


Tijela poginulih trebaju biti predana nizozemskom izaslanstvu koje će ih zrakoplovom transportirati u Amsterdam gdje će biti obavljena identifikacija prije nego li budu predana obiteljima posredstvom službi njihovih matičnih zemalja. Među poginulima najveći broj, njih 193, bili su nizozemski državljani.Prema riječima pobunjeničkih čelnika, pronađena su tijela 282 od 298 putnika i članova posade, kao i dijelovi tijela ostalih šesnaest žrtava. Vlak s pet vagona-hladnjača polako je nešto iza podne ušao u područje tvornica oružja u Harkivu gdje bi tijela trebala biti preuzeta kako bi bila otpremljena dalje u Nizozemsku.Po riječima glasnogovornice nizozemskog izaslanstva ne očekuje se da će se to dogoditi prije srijede.

NOVO! 11:28 -  U Europskoj uniji postoji ozračje da se ide u pravcu uvođenja treće faze sankcija protiv Rusije, što će ovisiti o rezultatima istrage pada malezijskog zrakoplova iznad istočne Ukrajine, izjavila je u utorak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.


 »Ključno je najprije utvrditi činjenice, a onda ćemo raspravljati o mogućnosti uvođenja treće faze sankcija, nakon što se utvrdi odgovornost za ovu tragediju, koja je i u rezoluciji UN-a, nazvana obaranjem zrakoplova«, rekla je ministrica Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem će glavna tema biti stanje u Ukrajini i reakcija na obaranje malezijskog zrakoplova. U zrakoplovu koji je poletio iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru i koji je pao iznad istočne Ukrajine, poginulo je 298 ljudi. Među žrtvama je najviše Nizozemaca, više od 190 ljudi.


»Pokušat ćemo postići konsenzus, ali mislim da postoji ozračje da se ide u pravcu treće faze sankcija«, rekla je ministrica Pusić.


 Ministrica Pusić je dodala da postoje dvije moguće reakcije EU-a: jedna je proširenje postojećeg popisa sankcioniranih osoba i tvrtki iz Rusije, a druga je prelazak u treću fazu, uvođenje gospodarskih sankcija«, rekla je ministrica Pusić, dodajući da će Hrvatska, ovisno o rezultatima istrage, podržati oštrije sankcije.


NOVO! 09:40 -  Rusija je izrazila spremnost pružiti »kompletnu« pomoć u istrazi oko rušenja malezijskog zrakoplova na letu MH17 u istočnoj Ukrajini, uključujući i slanje stručnjaka, te pozdravlja rezoluciju UN-a u kojoj se traži slobodan pristup mjestu katastrofe.


»Rusija je spremna pružiti kompletnu pomoć u istrazi, uključujući i mobilizaciju stručnjaka«, navelo je u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.


»Vjerujemo da takva katastrofa mora biti rasvijetljena uz aktivno sudjelovanje Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO )«, pod okriljem UN-a, dodalo je ministarstvo.


Moskva je također pozdravila rezoluciju UN-a koju je tijekom protekle noći donijelo 15-očlano Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući i Rusiju, u kojoj se osuđuje napad na malezijski zrakoplov i traži slobodan i siguran pristup mjestu pada zrakoplova.


U priopćenju se dodaje kako je nakon intenzivnih konzultacija rezolucija stavila naglasak na neovisnu i nepristranu međunarodnu istragu na temelju načela međunarodne avijacije te se ocjenjuje važnim da je rezolucija pozvala sve strane na prekid neprijateljstava u zoni nesreće i siguran pristup svima koji sudjeluju u istrazi kao što su misija OESS-a i druge međunarodne organizacije.


NOVO! 08:12 - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u utorak rano ujutro telefonski s nizozemskim premijerom Markom Rutteom o međunarodnoj istrazi o padu malezijskoga aviona u Ukrajini, objavio je Kremlj. U zadnja tri dana njih su dvojica već dvaput razgovarala o padu tog aviona u kojem je život izgubilo 298 ljudi, među kojima je bilo i 193 nizozemskih državljana.


Kremlj kaže da se razgovaralo o »izravnom i slobodnom pristupu stručnjaka mjestu te tragedije« radi istrage koju provodi organizacija Ujedinjenih naroda za civilno zrakoplovstvo (ICAO).


»Zato je ponovno naglašena potreba hitnog i bezuvjetnog prekida vatre u području sukoba«, dodaje Kremlj.


NOVO! 06:14 - Rusija traži da istragu o rušenju malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini vodi međunarodna zajednica, a ne ukrajinske vlasti, izjavila je u utorak ruska veleposlanica u Maleziji.


»Ova situacija je posebna jer je područje (rušenja zrakoplova) ratna zona. Mislim da bi međunarodna zajednica trebala biti fleksibilna i djelovati na način koji je prihvatljiv svim stranama«, rekla je veleposlanica Ljudmila Vorobjeva na konferenciji za novinare.


Rusija poziva na poštenu, temeljitu i potpunu istragu, koju bi otpočetka vodila Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO), kazala je Vorobjeva.


»Tražimo da istragu vodi ICAO jer pobunjenici ne vjeruju Vladi u Kijevu. Odbili su predati bilo što, uključujući i crne kutije, ukrajinskoj strani jer se boje da će ona dokaze promijeniti u svoju korist«, poručila je ruska veleposlanica.


NOVO! 05:38 - Francuska odluka o isporuci drugog ratnog broda Rusiji ovisit će o stajalištu Moskve prema krizi u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande, koji se našao pod pritiskom SAD-a i Velike Britanije zbog prodaje nosača helikoptera Mistral Rusiji.


Hollande je na večeri s novinarima najavio da će prvi nosač helikoptera biti isporučen Rusiji u listopadu, kao što je i planirano, unatoč protivljenju francuskih saveznika, jer dosada nije odlučeno o razini sankcija koje bi spriječile tu isporuku.


»Znači li to da će i ostatak ugovora, drugi Mistral, biti isporučen? To ovisi o stajalištu Rusije«, dodao je Hollande.


Za otkazivanje drugog broda, EU sankcije moraju biti dogovorene na razini šefova država i Vlada, izjavio je predstavnik francuske Vlade.


Britanski premijer David Cameron i neimenovani predstavnik američke administracije proteklih su se dana usprotivili prodaji Mistrala Rusiji, a Cameron je ustvrdio da bi to u Britaniji bilo nezamislivo nakon rušenja malezijskog zrakoplova, za što Zapad sumnjiči proruske separatiste.


NOVO! 03:08 -  Rušenje malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine moglo bi dovesti do novog pritiska SAD-a i EU-a na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, upozorava Tanjug prenoseći komentare beogradskih medija.


Tako Blic ocjenjuje kako Srbija ima sve manje mogućnosti balansiranja i zadržavanja neutralne pozicije jer »zaoštravanjem odnosa Washingtona i Bruxellesa prema Moskvi, u srpskoj Vladi očekuju dodatni pritisak da se Beograd priključi sankcijama Zapada prema Rusiji«.


»Iz Nemanjine 11 kažu da se očekuju dodatne ‘sugestije’ zapadnih država da se Srbija, koja želi u EU, nakon nesreće u Donjecku konkretnije odredi prema Rusiji«, prenosi taj list.


Srbija je osudila rušenje aviona i zatražili smo istragu o nesreći. Zalažemo se za prekid sukoba i dijalog, rekao je srpski šef diplomacije Ivica Dačić za Blic. Taj list također podsjeća na izjavu premijera Aleksandra Vučića koji se nada da Srbija »ni kriva, ni dužna neće platiti najveću cijenu zbog ovakvog užasnog zločina«.


Informer navodi da će »EU uskoro od Beograda zatražiti jasnu osudu ‘zločina proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine’, kao i da se pridruži politici Bruxellesa koji je Moskvi uveo sankcije zbog aneksije Krima«.


Sugovornik Informera, predstavljen kao »drugi čovjek najmoćnije zapadne ambasade u Beogradu«, poručio je kako je »isteklo vrijeme srpske neutralnosti« jer nakon rušenja malezijskog zrakoplova i ubojstva skoro 300 ljudi srpska vlast mora zauzeti jasno stajalište.


»Ovo je situacija u kojoj neutralnost više nije moguća. Srbija mora osuditi zločin ako hoće u EU. Srbija može to ne učiniti, ali onda više neće moći računati na podršku Zapada. Ako srpska elita odluči potpuno se okrenuti Moskvi, i to je u redu, ali morate biti svjesni posljedica takve odluke«, citirao je Informer riječi zapadnog diplomata.