''Vijek pobjednika''

ODGOVOR NA ”VELEBIT 18” Srbi spremaju najveću vojnu vježbu: ”Spremni smo uzvratiti na svaku prijetnju’

P. N.

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Nakon što su Oružane snage Republike Hrvatske od 13. do 15. listopada održale veliku vojnu vježbu “Velebit 18 – združena snaga” u kojoj je na jedanaest lokacija diljem zemlje sudjelovalo 5500 pripadnika Hrvatske vojske i pričuvnog sastava, sličnu vojnu vježbu odradit će i Vojska Srbije



U Srbiji će krajem idućeg tjedna, u povodu Dana primirja, točnije stote godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, biti održana vojna vježba pod nazivom ‘Vijek pobjednika’, prenose mediji.


Aleksandar Vulin, aktualni ministar obrane u Vladi Republike Srbije, najavio je kako će više od 8000 pripadnika Vojske Srbije na deset lokacija diljem Srbije sa 600 borbenih sustava i 24 borbena zrakoplova istodobno izvoditi složene prikaze obučenosti.


Nakon što su Oružane snage Republike Hrvatske od 13. do 15. listopada održale veliku vojnu vježbu “Velebit 18 – združena snaga” u kojoj je na jedanaest lokacija diljem zemlje sudjelovalo 5500 pripadnika Hrvatske vojske i pričuvnog sastava, sličnu vojnu vježbu odradit će i Vojska Srbije.




Budući da se vježba u Srbiji održava mjesec dana nakon vojne vježbe hrvatskih Oružanih snaga, to se može smatrati i svojevrsnim odgovorom Hrvatskoj, piše Net.hr.


Najveća vojna vježba održana zadnjih godina u Srbiji održat će se 9. i 10. studenog, a ovih dana su počele posljednje pripreme za njezino održavanje.


Vulin je  naglasio kako je ‘Vijek pobjednika’ vježba koja će pokazati pravo stanje srpske vojske te njezinu sposobnost da zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet zemlje te da odgovori na svaku prijetnju.


“Sudjelovat će svi rodovi naše vojske. Forsirat će se rijeke i prebacivati borbena tehnika, zrakoplovstvo će bombardirati ciljeve, protuzračna sredstva pokazat će kako bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice u velikom će broju gađati u pokretu, naše će pješaštvo pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazat ćemo kako bi se reagiralo na terorističku prijetnju i kakvim sredstvima raspolažemo za borbu u otežanim uvjetima”, rekao je nedavno srpski ministar obrane za Politiku.