Ne dijelite video

Novozelandska policija želi ukloniti snimku napada u Christchurchu

Hina

Reuters

Reuters

Novozelandska policija objavila je kako radi na tome da se »snimke uklone« i poziva ljude da ih ne dijele po društvenim mrežama. Facebook je objavio kako je »odmah uklonio Facebook i Instagram profile napadača i videosnimku« nakon upozorenja policije



WELLINGTON »Krenimo s ovim tulumom«, uvodne su riječi uznemirujuće videosnimke koja je u petak kružila internetom, prikazujući prvu od dvije pucnjave u džamijama u novozelandskom Christchurchu u kojima je poginulo najmanje 49 ljudi.


Novozelandska policija objavila je kako radi na tome da se »snimke uklone« i poziva ljude da ih ne dijele po društvenim mrežama. Facebook je objavio kako je »odmah uklonio Facebook i Instagram profile napadača i videosnimku« nakon upozorenja policije.


Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je kasnije u petak ponovila poziv policije, istaknuvši kako građani ne smiju dijeliti i davati prostor »tom činu nasilja i poruci koja iza njega stoji«.




Snimka dugačka gotovo 17 minuta prikazuje napadača u maskirnoj i crnoj odjeći koji se vozi do džamije Al Noor u Christchurchu.


Pritom se čuju četničke pjesme, a na suvozačkom sjedalu se vidi nekoliko komada oružja. Na puškama su natpisi, a jedan od njih je »Ebba Akerlund«, ime 11-godišnjakinje koja je 2017. ubijena u terorističkom napadu u Švedskoj.


Nakon ulaska u džamiju muškarac puca na najmanje dvadesetak ljudi u zgradi, kao i dvoje na ulici. Snimka nalikuje igricama tzv. ‘pucačina’.


Napadač se potom vraća u automobil po još oružja i zatim ponovno ulazi u džamiju. Snimka završava brzim bijegom automobilom s mjesta zločina i pucanjem kroz prozor.


Širenje ovakvih snimaka na internetu opasno je jer može potaknuti imitatore, tvrdi Alexander Gillespie, profesor međunarodnog prava na novozelandskom sveučilištu Waikato.