Majka nositelj virusa

Novorođenče postalo najmlađa osoba s koronavirusom, zaraza potvrđena 30 sati nakon rođenja

Portal Novilist.hr

Foto China Daily via REUTERS

Foto China Daily via REUTERS



U Kini je potvrđen dosad najmlađi pacijent zaražen koronavirusom: riječ je o bebi rođenoj 2. veljače u Wuhanu, epicentru zaraze koronavriusom. Majka bebe je testirana pozitivno na koronavirus neposredno prije poroda, a bebi je zaraza utvrđena već 30 sati po rođenju. Zasad nije jasno je li beba zaražena još dok je bila u utrobi majke ili nakon poroda.


Kineska državna agencija Xinhua u srijedu je izvijestila o zaraženoj bebi, navodeći kako je u stabilnom stanju i pod nadzorom liječnika.


Koronavirusom je dosad u Kini i ostatku svijeta zaraženo 28.000 osoba, od čega samo mali broj djece, a bolest je dosad odnijela 565 života. Svi osim jednog smrtnog slučaja zabilježeni su u Kini. 




Medicinski stručnjaci upozoravaju da je beba mogla biti zaražena virusom i prije poroda.


“Ovo nas podsjeća da moramo obratiti pažnju na prijenos virusa s majke na dijete kao jedan od mogućih načina zaraze”, rekao je glavni liječnik dječje bolnice u Wuhanu, Zeng Lingkong za Reuters.


Epidemiolog Stephen Morse sa sveučilišta Columbia napominje da je sasvim moguće da je beba zaražena konvencionalnim načinom, udišući kapljice s virusim iz majčinog kašlja.