Neredi u Londonderryju

Novinarka ubijena u Sjevernoj Irskoj, iza svega stoji nova IRA?

Hina

REUTERS

REUTERS

Policija je pretraživala to područje u četvrtak navečer nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira, pri čemu je na policiju bačeno oko 40 benzinskih bombi, a dva su automobila zapaljena



Republikanski disidenti su u četvrtak kasno navečer tijekom nereda u sjevernoirskom gradu Londonderryju u »terorističkom činu« ubili 29-godišnju novinarku, priopćila je policija.


Lyra McKee stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, kazao je novinarima u petak ujutro pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.


»Novinarka je smjesta policijskim vozilom prebačena u bolnicu, ali je nažalost tamo preminula. Pokrenuli smo istragu o ubojstvu«, kazao je Hamilton.




»Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerojatnije stoji nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smjeru ići naša istraga«, dodao je.


Po njegovima riječima, policija je pretraživala to područje u četvrtak navečer nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira, pri čemu je na policiju bačeno oko 40 benzinskih bombi, a dva su automobila zapaljena.


Neredi u Derryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.


Michelle O’Neill, zamjenica vođe irske republikanske stranke Sinn Fein, osudila je odgovorne za ubojstvo i kazala da se radi o napadu na cijelu zajednicu.


»Moje misli i misli moje stranke sada su s obitelji ubijene žene. To je bezumni gubitak života«, kazala je O’Neill.


»Ubojstvo te mlade žene je tragedija za njezinu obitelj, ali također i napad sve ljude u zajednici, napad na naš mirovni proces i napad na Sporazum od Velikog petka«, istaknula je O’Neill.