Spasila ga policija

Novinar kojeg je Bujanec dvaput pljunuo na Bleiburgu: ‘Okružili su me i počeli udarati’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter



BLEIBURG Kontroverzni voditelj TV emisije Bujica, Velimir Bujanec, danas je na Bleiburgu pljunuo novinara Danijela Majića, a ljudi koji su bili u društvu s Bujancom htjeli su pretući Majića. 


Na hrvatskoj komemoraciji u Bleiburgu urednik Frankfurter Rundschaua je verbalno i fizički napadnut od strane sudionika, objavio je Franfurter Rundschau, o napadu na svog novinara Danijela Majića.


– Između ostalog, novinara je pljunuo desničarski hrvatski televizijski voditelj Velimir Bujanec, nakon čega su ga mnogi okupljeni počeli masovno vrijeđati, prijetiti da će ga tući. Intervencija austrijske policije spriječila je ozbiljne fizičke napade. Urednik Frankfurter Rundschaua nije ozlijeđen, objavili su.




Danijel Majić ispričao je za Novosti da su na njega kod spomenika ustaškim vojnicima nasrnuli posjetitelji bleiburške komemoracije, i to nakon što ga je Bujanec pljunuo dva puta. Novinar hrvatskih korijena je, pišu Novosti, česta meta neoustaške desnice na društvenim mrežama zbog istraživanja njihovih aktivnosti u Njemačkoj.


– Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovjek u u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor. Nakon što sam se okrenuo, Bujančeva partnerica me je počela vrijeđati na osobnoj razini. Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vrijeđati. Vikali su da sam jugokomunist i slično. Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspješno pokušao zahvatiti šakom, prepričava za Novosti Majić, koji procjenjuje da ga je u tome trenutku okružilo najmanje 12 Bujančevih istomišljenika, a vrlo vjerojatno i više.


– Da nije bilo policije u blizini, vjerojatno bi sve skupa završilo puno gore, kaže Majić, kojeg su policajci uz povike rulje odveli sa strane, i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.



Nedugo nakon događaja, na Bujančevom Facebook profilu objavljen je kratki video odvođenja Majića, uz psovanje majke četničke i popratne uvrede posjetitelja, te Bujančev komentar da je riječ o ‘spodobi’ koja je ‘provocirala hodočasnike‘. Ispod toga videa, u komentarima Bujančevih istomišljenika uslijedile su salve prijetnji smrću i premlaćivanjem novinara Majića.


Sam Bujanec u svojoj objavi tvrdi da je policija privela Danijela Majića, i to, kaže, radi vrijeđanja gospođe s krunicom.


– Okupljanje na Bleiburškom polju prošlo je bez i jednog incidenta od strane hrvatskih hodočasnika. Međutim, austrijska policija ipak je imala posla; priveli su ljevičarskog provokatora, izvjesnog Danijela Majića iz Frankfurta.


Majić je vrijeđao i provocirao nekoliko starijih osoba, jednu gospođu s krunicom oko vrata i starijeg gospodina s hrvatskim barjakom. Kada je policija vidjela tu spodobu kako provocira hodočasnike, odmah su ga priveli, objavio je Bujanec.


No, Novosti su Majića kontaktirale dok je u lokalnoj policiji u Bleiburgu prijavljivao Bujanca zbog vrijeđanja, odnosno pljuvanja. U zadnjih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Njemačkoj.


Zahvaljujući njegovim tekstovima, Biskupija Mainz je zabranila političke skupove na takvim lokacijama, pa tako i istupe kontroverznog voditelja televizijske emisije Bujica. Zbog toga ga je Bujanec u eteru više puta okarakterizirao kao jugokomunističkog neprijatelja Hrvata.


Ante Udbinac, čovjek koji ga je prepoznao i tako inicirao verbalni i fizički nasrtaj, hrvatski je emigrant u Njemačkoj. Obnašao je dužnost voditelja Odbora za mladež i sport pri Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke. Upravo je Udbinac, koji glasi za Bujančeva prijatelja, prošle godine prvi potvrdio medijima da je Australija uskratila vize Bujancu i Jakovu Sedlaru, pišu Novosti.