Borba protiv IS-a

Novi zračni udari na Kobani, Islamska država domogla se tri sirijska MIG-a

Hina

Međunarodna koalicija izvela je u petak nove zračne udare na glavne položaje Islamske države u kurdskom gradu Kobaniju u Siriji, dok je SAD minimalizirao prijetnju džihadista na Bagdad, glavni grad susjednog Iraka



MURSITPINAR Međunarodna koalicija izvela je u petak nove zračne udare na glavne položaje Islamske države u kurdskom gradu Kobaniju u Siriji, dok je SAD minimalizirao prijetnju džihadista na Bagdad, glavni grad susjednog Iraka.


Više od mjesec dana nakon početka ofanzive na Kobani, čije bi zauzimanje IS-u omogućilo jačanje utjecaja na sirijsko-turskoj granici, kurdski borci uz pomoć intenzivnih i bolje ciljanih udara pružaju i dalje jaki otpor džihadistima.


Sudbina toga grada, simbola borbe protiv sunitske ultraradikalne skupine, odgovorne za užase u Iraku i Siriji, ostaje nesigurna usprkos žestokim sukobima u kojima je poginulo gotovo 700 osoba, po nevladinoj organizaciji, i primorano na bijeg stotine tisuća ljudi.




Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava avioni koalicije predvođene SAD-om pokrenuli su šest napada protiv IS-a u Kani Arabaneu, istočnoj četvrti, nakon ciljanja kurdskog glavnog stožera pod kontrolom IS-a na sjeveru.


»Postoji koordinacija između kurdskih snaga i Amerikanaca, Kurdi im daju točnu lokaciju sukoba«, rekao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman čija se organizacija oslanja na široku mrežu informatora i aktivista na terenu.


Borci Islamske države (IS) domogli su se tri borbena zrakoplova sirijske vojske, a obučavat će ih irački piloti koji su se priključili toj militantnoj skupini, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.


Bivši irački piloti uvježbavaju džihadiste za upravljanje lovcima MiG-21 i MiG-23 u vojnoj bazi u pokrajini Alepo na sjeveru Sirije.


Pozivajući se na lokalno stanovništvo, opservatorij prenosi da je najmanje jedan zrakoplov viđen kako u niskom letu prelijeće to područje.


»Imaju instruktore, iračke časnike koji su bili piloti u bivšem režimu Sadama Huseina«, rekao je čelnik opservatorija Rami Abdulrahman.


Područje istočno od Alepa jedno je od glavnih uporišta IS-a u Siriji.