Potres jakosti 6,7 stupnjeva

Novi potres u Nepalu: Broj mrtvih prešao 2400, ozlijeđeno više od 6000 ljudi

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Još jedan potres, upravo ga osjećamo...", rekao je indijski alpinist Arjun Vajpai u telefonskoj izjavi za Reuters iz baznog logora na Makalu, dvadeset kilometara udaljenom od Mount Everesta



NOVO 18.21 Liječnici su u nedjelju izveli stotine pacijenata na ulice nepalskog glavnog grada kada je naknadni potres uzdrmao bolnice i zgrade već oštećene u potresu u kojem je poginulo više od 2400 ljudi.


Agencije pišu o bolesnim i ozlijeđenim ljudima koji leže na ulici ispred sveučilišne bolnice Kathmandu. Liječnici su nakon današnjeg snažnog potresa bili prisiljeni ispred bolnice podići šator u kojemu je priručna operacijska dvorana, kako bi ondje pružili pomoć najugroženijima.Naknadni potres jakosti 6,7 po Richteru izazvao je još lavina na Himalajama nakon subotnjeg jakosti 7,9 koji je prouzročio najgoru katastrofu na Mount Everestu i najjači je od onoga iz 1934. u kojem je poginulo 8500 ljudi.»Ovdje imamo samo jednu operacijsku dvoranu, a trebalo bi nam ih bar 15«, kazao je kirurg ortoped Dipendra Pandey, dodajući da je od subote sa suradnicima obavio 36 vrlo teških operativnih zahvata. Dužnosnici izvješćuju da su privatne i državne bolnice prepune te da se pacijentima pomoć pruža izvan njih.Susjedne zemlje poslale su vojne zrakoplove sa sanitetskom opremom, vodom i hranom, no humanitarnim agencijama u takvim se uvjetima teško organizirati. Otegotnu okolnost predstavlja oblačno vrijeme, a današnji snažan potres privremeno je blokirao zračnu luku Kathmandu. Zbog klizišta su blokirane i brojne ceste.Vlasti su objavile da je u potresu u Nepalu poginulo 2460 ljudi, a policija kaže da je ozlijeđeno 6492. Najmanje 1100 je poginulo u glavnom gradu Kathmanduu.U lavini koju je izazvao prvi potres u subotu poginulo je 17 alpinista na Everestu što je najveći broj mrtvih na najvišoj planini na svijetu u bilo kojoj nesreći do sada.Izvješćeno je da je 66 ljudi poginulo u susjednoj Indiji. 

NEW DELHI/MUMBAI - Snažni potres magnitude 6,7 s epicentrom od oko 60 kilometara istočno od Katmandua, natjerao je u nedjelju ljude u nepalskoj prijestolnici u panični bijeg, izvješćuju mediji i dodaju da je i ovaj potres pokrenuo lavine u himalajskom gorju.


Američki geološki institut priopćio je da se radi o potresu jakosti 6,7 stupnjeva koji je pogodio područje istočno od Katmandua, nedaleko od kineske granice. Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara, dodaje Institut.




U najnovijem potresu su se urušile mnoge zgrade u Nepalu koje već bile uvelike oštećene, što će znatno otežati spasilačke akcije.


Nedjeljni potres osim u Nepalu osjetio se i u Indiji gdje su se tresle zgrade u sjedištu New Delhija i u Bangladešu.


Veliki potresi uglavnom su popraćeni nizom podrhtavanja tla i potresa koji, kako vrijeme protječe, gube na snazi.


Dok se indijski alpinist u nedjelju javljao za Reuters iz baznog logora ispod Makalua (8463 m), dvadeset kilometara od Mount Everesta, čuli su se vriskovi i tutnjava lavine.


Novi snažan potres izazvao je tri lavine na Himalaji.


Američki geološki institut priopćio je da se radi o potresu jakosti 6,7 stupnjeva, što je ipak blaže od subotnjeg potresa od 7,9 stupnjeva koji je pogodio tu regiju u subotu i odnio više od 2000 života – 1953 u Nepalu, te nekoliko desetaka na sjeveru Indije i u Kini.


“Još jedan potres, upravo ga osjećamo…”, rekao je indijski alpinist Arjun Vajpai u telefonskoj izjavi za Reuters iz baznog logora na Makalu, dvadeset kilometara udaljenom od Mount Everesta.


Krici i zvuk lavine mogli su se čuti preko telefona dok je Vajpai govorio, navodi Reuters.


Iz baznog logora na Everestu oglasio se rumunjski alpinist Alex Gavan koji je objavio na Twitteru da je novi potres pokrenuo tri lavine.