Sastanak u pograničnom selu

Novi dogovor dviju Koreja: Sjevernokorejski orkestar gostovat će na ZOI

Hina



SEUL Sjevernokorejski orkestar nastupit će u veljači u Južnoj Koreji tijekom Zimskih olimpijskih igara, najavio je Seul u ponedjeljak nakon razgovora koje su dvije Koreja pokrenule radi ublažavanja napetosti nastalih balističkim i nukelarnim pokusima Sjeverne Koreje.


Predstavnici dviju Koreja, koje su tehnički još u ratu koji je 1950-1953. završio primirjem, ne i mirovnim sporazumom, sastali su se u pograničnom selu Panmundžom.


Sastanak u tom selu gdje je primirje bilo potpisano u ponedjeljak bio je prvi na razini radnih skupina.




Prošli tjedan predstavnici dviju zemalja sastali su se prvi put nakon 2015., kako bi zatoplili odnose napete zbog zbog sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa.


U petak su se dvije strane suglasile da će Sjeverna Koreja poslati izaslanstvo na ZOI od 9. do 25. veljače u Južnoj Koreji.


Dogovor o slanju okrestra prvo je takvo gostovanje u 18 godina na Olimpijadu, piše Reuters.


Dvije strane dogovorile su se da će orkestar nastupiti u glavnome gradu Seulu te u Gangneungu blizu Pjeončanga, objavilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.


Gostovanju orkestra od 140 ljudi »pridonijet će poboljšanju odnosa i obnovi kulturne homogenosti« dviju Koreja, objavilo je ministarstvo.


Dvije Koreje dogovorile su se da će u srijedu na radnom sastanku razgovarati o sudjelovanju sjevernokorejskih sportaša na Olimpijadi.


Za subotu je predviđen sastanak Međunarodnog olimpijskog odbora.


Sjevernokorejski orkestar zvan Samjiyon glavni je umjetnički ansambl u toj izoliranoj komunističkoj zemlji zajedno uz ženski orkestar Moranbong koji redovito nastupa na priredbama u čast vođe Kim Jong Una.


Uz sportaše i orkestar Sjeverna Koreja planira poslati i veliko izaslanstvo na Olimpijadu u veljači. Južna Koreja nastoji sastaviti zajednički hokejski tim, prenijeli su mediji.