Opaki uspon

Nove žrtve na Everestu, ove godine ih je već deset

Hina



Tijela četvorice alpinista pronađena su u najvišem logoru na Mount Everestu, objavile su vlasti u srijedu, čime je ukupan broj mrtvih ove, jedne od najsmrtonosnijih sezona na Everestu, dosegao deset.


Alpinisti, dvojica stranaca i dvojica nepalskih vodiča, pronađeni su mrtvi u svojim šatorima u Logoru 4, na visini od 7.950 metara. Pronašli su ih alpinisti koji su tražili tijelo slovačkog kolege koji je poginuo tijekom vikenda u blizini vrha, rekao je u Katmanduu Mingma šerpa iz tvrtke Seven Summit Treks Group.


Još uvijek nije poznato kako su poginuli niti kojeg su državljanstva, a sumnja se da su se otrovali ugljičnim monoksidom.




»Najvjerojatnije je da su se otrovali ugljičnim monoksidom, koristeći kuhala bez propisne ventilacije«, rekao je američki alpinist Alan Arnette.


Tijekom vikenda poginula su također četvorica penjača – liječnik iz SAD-a, jedan Australac, Slovak i Indijac.


Ranije ove godine život je na Everestu izgubio poznati švicarski alpinist Ueli Steck, koji je bio prva žrtva ove penjačke sezone, a potom je u Baznom logoru umro 85-ogodišnji nepalski alpinist koji je želio postaviti rekord najstarije osobe na najvišem vrhu svijeta.


Više od 5.000 alpinista uspjelo je dosegnuti najviši vrh svijeta otkad je prvi puta službeno na njega stala ljudska noga, 1953., a tristotinjak ih je u svojim pokušajima poginulo.


Mnoga od tijela ostala su na planini jer je preopasno pokušavati spustiti ih.


Glavni uzroci smrti su iscrpljenost, smrzavanje, padovi i visinska bolest, a posljednjih godina najveći ubojica su lavine.


Prije dvije godine poginulo je 18 ljudi kada je potres magnitude 7,8 pokrenuo lavinu koja se obrušila na Bazni logor. Godinu prije u lavini je poginulo 16 šerpa.