Programi za izbjeglice

Norveška prva zemlja koja će učiti migrante da se žene mora poštivati, Austrija dijeli vodič “temeljnih pravila”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Hege Storhaug, bivša norveška novinarka koja vodi Human Rights Service, udrugu koja je vrlo oštra prema islamu, na svojoj je stranici upozorila da je njemačka kancelarka Angela Merkel svojom politikom prema migrantima otvorila vrata "epidemiji silovanja"



ZAGREB - Strahujući da bi moglo doći do stigmatiziranja migranata kao potencijalnih silovatelja, većina europskih zemalja izbjegavala se suočiti s brojnim slučajevima nasilja muškaraca pristiglih iz konzervativnijih sredina, mahom muslimanskih, prema ženama te je Norveška prva koja za migrante uvodi ne samo jezične tečajeve već i predavanja o ponašanju prema ženama i upoznavanje sa zakonima koji predviđaju kazne za silovanja i sve druge oblike nasilja prema ženama, prenose u petak svjetske agencije.


 


To je pitanje postalo užarena tema nakon vijesti o masovnim seksualnim napadima na žene, uključujući i silovanja, u Njemačkoj, Finskoj, Švicarskoj, Švedskoj i Austriji, koji se pripisuju muškarcima sjevernoafričkog ili arapskog podrijetla.




Prvi programi upoznavanja migranata s lokalnim normama i zakonima pokrenuti su 2013. u Stavengeru, središtu norveške naftne industrije i magnetu za migrante, a nakon krize s velikom porastom broja silovanja između 2009. i 2011. i “jasne statističke povezanosti” seksualnih delikata i muških migranata iz zemalja u kojima “žene nemaju nikakvu vrijednost”, kazala je Hanne Kristin Rohde, bivša šefica policijskog odjela za teške zločine u Oslu.


No, kad je javno obznanila da su počinitelji seksualnih delikata mahom migranti i da je uzrok tome kulturološke prirode, na nju se obrušio val neprijateljstva. Norveška, kao i većina europskih zemalja, u statistikama ne navodi podrijetlo ili vjeru počinitelja kaznenih djela, iako je u izvješću 2011. istaknuto da u “statistici počinitelja kaznenih djela prevladavaju imigranti”, ali se to nije pripisalo kulturnim razlikama već činjenici da se radi o mladim muškarcima.


“To je već tada bio veliki problem, ali je o tome bilo teško razgovarati. Puno je muških migranata koji nisu naučili da žene imaju vrijednost i da ih se mora poštivati”, kazala je Rohde i dodaje da je “tabu sad već malo popustio”. Ona zagovara obavezne tečajeve za sve migrante o normama ponašanja u norveškom društvu, posebice glede položaja žena i djece, i tvrdi da je to najveći problem i da je kulturološke prirode.


Načelnik policije Stavengera u tom razdoblju Henry Ove Berg također zagovara obavezne tečajeve za muške migrante i kaže da ne zna što se događa u glavama muškaraca kada dođu u Norvešku, navodeći slučaj 20 silovanja u kojima su 17 počinili migranti.


Hege Storhaug, bivša norveška novinarka koja vodi Human Rights Service, udrugu koja je vrlo oštra prema islamu, na svojoj je stranici upozorila da je njemačka kancelarka Angela Merkel svojom politikom prema migrantima otvorila vrata “epidemiji silovanja”.


Abdu Osman Kelifa, koji je stigao s Roga Afrike, priznaje da mu je teško prihvatiti da ga i vlastita supruga može optužiti za seksualni napad te da je šokiran odijevanjem žena u Norveškoj koje smiju piti i ljubiti se u javnosti.


“Kod kuće to rade samo prostitutke”, kazao je Kelifa.


Dobrovoljne programe provodi neprofitna udruga Alternative to Violence u cilju da se migrante nauči i da prihvate jednakost spolova i činjenicu da žene nisu vlasništvo muškarca te da je prisiljavanje na seks u Norveškoj zločin, a kažnjava se i u braku. Migrante se također uči da iako je Norveška pretežito kršćanska zemlja, “nije religija ta koja određuje zakone” te da bez obzira na vjeroispovijest pojedinca, “zakoni i pravila su jednaki za sve i moraju se poštivati”.


Danska slijedi primjer Norveške i zagovara obavezne tečajeve o “normama, vrijednostima i zakonima” svog društva, a Austrija je danas objavila da je počela distribucija 70.000 brošura tražiteljima azila na njemačkom, engleskom, arapskom i farsiju o “pravima, obvezama i vrijednostima” zemlje u kojoj se namjeravaju skrasiti. U Austriju je, zemlju s 8,5 milijuna stanovnika, 2015. ušlo 85.000 migranata.


U vodiču s “temeljnim pravilima” migranti mogu pročitati da je nasilje u Austriji zabranjeno, uključujući i nasilje u obitelji, te da se žene i djeca ne smiju tući. Također se navodi da svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, da je pristojnost između muškaraca i žena vrlo važna te da je vjera privatna stvar.


“Žena je slobodna odlučiti da li će se i kada udati, a u Austriji su dozvoljeni i istospolni parovi”, piše u brošuri. Također se dodaje da je Austrija “sigurna i stabilna zemlja” i da “većina ljudi dobro živi”.