Dobio nagradu za slobodu izražavanja

Norveška Edwardu Snowdenu odbila jamstvo protiv izručenja

Hina

Reuters

Reuters

Norveško provosuđe je u ponedjeljak odbilo dati bilo kakavo jamstvo bivšem suradniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu da neće biti izručen ukoliko ode na dodjelu jedne nagrade u Norvešku



OSLO Norveško provosuđe je u ponedjeljak odbilo dati bilo kakavo jamstvo bivšem suradniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu da neće biti izručen ukoliko ode na dodjelu jedne nagrade u Norvešku.


Snowden, optužen za špijunažu u svojoj zemlji nakon što je otkrio opseg nadzornog programa NSA-e, pokrenuo je građanski postupak protiv ministarstva pravosuđa kako bi onemogućio da u budućnosti bude izručen.


Sud u Oslu je u ponedjeljak naveo da je odbio taj zahtjev.




Sud je naveo da se slaže s analizom ministarstva, prema kojoj procedura izručenja ne može biti dovedena u pitanje prije nego je pokrenuta, tj. prije nego Snowden stupi na noveško tlo i prije nego SAD pokrenu tu proceduru.


Edward Snowden (33), je u ožujku dobio nagradu Ossietzky za slobodu izražavanja koju dodjeljuje norveški ogranak PEN Cluba. Trebala bi mu biti uručena 18. studenoga.


Nakon što je doletio u zračnu luku Moskve u lipnju 2013., nije mogao napustiti Rusiju, zemlju koja mu je dala azil. Norveška je jedna od zemalja kojima je uputio molbu za azilom i jedna od onih koje su se oglušile.


U rujnu 2015. Snowden nije mogao otići preuzeti također norvešku nagradu za slobodu izražavanja Bjornstjerne Bjornson, koju je primio putem videokonferencije.


Treću godinu zaredom je nominiran za prestižnu Nobelovu nagradu za mir, koja se također dodjeljuje u Norveškoj 7.listopada.