Korak prema uspjehu

“Noći propasti”: U Beču su hit večeri na kojima propali poduzetnici pričaju o svojim – neuspjesima

Doris Žiković

Predavanja propalih poduzetnika hit u Beču

Predavanja propalih poduzetnika hit u Beču

Dogodi li se neuspjeh, treba odustati na vrijeme i krenuti ispočetka jer se usuđujemo se puno toga napraviti kada se ne bojimo neuspjeha



U Hrvatskoj se u kontinuitetu već godinama biraju najbolji poduzetnici, menadžeri i projekti iznimnog potencijala za gospodarski uspjeh bez obzira na to što svi oni žive i privređuju u zemlji obilježenoj tranzicijskim ožiljcima, strateškim lutanjima, korupcijom, pravnom nesigurnošću, nepotizmom, politokracijom i drugim pojavama, no unatoč tome stoje uz sami bok njihovim konkurentima iz uređenih europskih država.


Upravo oni imaju važnu ulogu generatora gospodarskog rasta i razvoja, te kontinuirano doprinose društvu i vraćaju sve uloženo u društvenu zajednicu.


Za razliku od ovih uspješnih u Beču propali poduzetnici održavaju takozvane »Noći propasti« (FuckUp Nights) tijekom kojih pred publikom pričaju o svojim neuspjelim pothvatima, s ciljem ohrabrenja drugih kako i oni ne bi činili iste pogreške i na njih se spotaknuli u poslovanju.




Ideju za ovaj vid inovativnog druženja u glavnom gradu Austrije pokrenuli su poduzetnici Salomé Wagner i Dejan Stojanović. No, nisu oni bili baš tako lucidni već su osmišljeni koncept preuzeli od petorice prijatelja koji su prvi puta takvo druženje organizirali još 2012. godine u Meksiku. U međuvremenu se koncept »FuckUp Nights« proširio i održava se čak u 58 zemalja, a Austriji okuplja zainteresirane od 2014. godine, prenosi ICT Business.


Odustati prije totalnog potonuća


Sljedeće druženje u Beču održat će se u ožujku ove godine u prostorijama bečkog Poduzetničkog centra pri bečkom Ekonomskom fakultetu koji je ujedno i sponzor događanja. Ulaz je besplatan, ali je zbog velikog zanimanja publike potrebna prethodna prijava.


A da Austrijanci znaju i gubiti uzdignute glave govori činjenica da bez ustručavanja podastiru pred zainteresirane da postoje i dobre strane propadanja, odnosno lošeg poslovnog iskustva. Upravo je to što organizatori žele pojasniti na tim forumima.


Naime, oni tvrde, a to potkrepljuju činjenicama, da je i propadanje dio poduzetničkog uspjeha. Normalno, ne zalažu se da se na taj način projekti razvijaju. Neuspjeh se ne mora nužno dogoditi, ali ako se dogodi, onda treba posustati i na vrijeme odustati kako ne biste još dublje potonuli. Potrebno je dobro analizirati razloge propasti, pokušati ih ukloniti i krenuti ispočetka. Izlaganja propalih poduzetnika i diskusije trebali bi poslužiti drugim poduzetnicima kao pouka da ne ponavljaju iste pogreške. Nakon izlaganja pojedinaca, svi okupljeni raspravljaju o učinjenim greškama i pokušavaju pronaći najmanje bolno rješenje.


»Neosporna je činjenica da se usuđujemo puno toga napraviti kada se ne bojimo neuspjeha«, kaže Stojanović, koji je prije Austrije poslovno iskustvo stekao i u Silicijskoj dolini. Zato ni ne čudi što tvrdi da je u Americi odvažnost u poduzetničkim sferama mnogo izraženija nego u Austriji, a da ne govorimo recimo o Hrvatskoj.


Mnogi se ne smatraju neuspješnima


I dok se na Zapadu uči na greškama istodobno kod nas oni koje mjerodavni smatraju propalim poduzetnicima tvrde da to nisu. Tako recimo, bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, decidirano kaže da nije propali poduzetnik, već da je napravio čudo u biznisu. Prema njegovim riječima u svakom poslu postoji više čimbenika koji se mogu nazvati usponi i padovi, ali postoje dvije stvari. »Prvo je jesi li uspio i drugo kako taj uspjeh sačuvati. U mom slučaju sam dokazao da sam sposoban i da sam napravio kapital. S druge strane je pitanje jesam li ga sačuvao. Mogao sam i bolje, ali ja sam zadovoljan. Postoje bitnije stvari od materijalnog«, pojašnjava Kerum koji je tijekom svog najvećeg poslovnog carstva imao 3.000 zaposlenih radnika i prihod od milijardu i pol kuna. Vrlo je diskutabilno bi li takvo pojašnjenje poslovnog kraha prošlo na bečkim okupljanima »FuckUp Nights«, a osim kontroverznog Keruma mnogi propali poduzetnici u Lijepoj Našoj mogli bi potanko objasniti razloge propasti cijelog niza tvrtki. Samo u Rijeci gospodarska kataklizma nepovratno je progutala Croatia Line (bivšu Jugoliniju), »Rikard Benčić«, Torpedo, Harteru, Vulkan, Tvornicu konopa, GP Primorje, Adriainspekt, Elektromaterijal, Elektroluks, Magmu, Istravino, Transadriju…


Štošta bi njihovi čelnici imali za reći na »Noćipropasti«, a o sudbini onih što su zbog njihovih poslovnih neuspjeha završili na ulici, da ne govorimo. Ideja zaista nije loša, no zanimljivo bi bilo za vidjeti tko bi se od prozvanih odazvao na sudjelovanje jer, vjerojatno, mnogi od njih ne smatraju da su bili neuspješni…