Druga strana izbora

Njemački političari bi ograničili cijenu piva, opet gradili Berlinski zid i jačali – nudistički pokret

Hina

REUTERS

REUTERS

Kandidata stranke krajnje ljevice koja se zove Ljevica (Die Linke) Gregora Gysija smeta to što je nudizam u Njemačkoj u velikom opadanju. U razgovoru za njemački Playboy najavio je njegovu obnovu



Ograničenje cijena piva, promocija nudizma i recepti za juhu od krumpira: pobjednik njemačkih parlamentarnih izbora u nedjelju vjerojatno je dobro poznat, ali to ne znači da kampanja nije imala svoju dozu zanimljivosti.


Osam godina nakon što je priznala da zna skuhati stvarno dobru juhu od krumpira, »Dr Merkel« napokon je otkrila i recept.


»Krumpir uvijek gnječim ručno, a ne blenderom«, rekla je kancelarka nedavno njemačkom časopisu Bunte. »Tako mali komadići krumpira, kakvih u juhi mora biti, ostaju konzistentni«.




Angela Merkel je tijekom tri mandata imala žestoke političke debate s protivnicima, odgovorila na tisuće pitanja novinara, ali nikad nije toliko otkrila o sebi kao na jedinstvenoj tiskovnoj konferenciji u nedjelju.


Odgovarajući na pitanja 57 djece, među kojima je bilo i mlađih od 12 godina, javnost je saznala da su kancelarkine najdraže životinje ježevi, slonovi i zečevi, da najviše voli jesti špagete bolonjez, a omiljeni joj je hobi uzgajanje krumpira.


Najugodnije se osjeća u vestama i udobnim cipelama, a voljela bi biti astronautkinja na letu oko Zemlje.


Ja volim samo sebe


Čelnik njemačkih liberala Christian Lindner, čiji se crno-bijeli promotivni posteri uspoređuju s oglasima Calvina Kleina, otkrio je da se kao tinejdžer borio s debljinom.


»S 14 godina sam težio gotovo 100 kila, a bio sam barem 10 centimetara niži nego danas«, kazao je taj 38-godišnjak Bildu.


Zahvaljujući radikalnoj dijeti i redovitom džogiranju šumom skinuo je suvišne kilograme. »Danas sam visok 1.86 m i imam 80 kila«, pohvalio se.


Njegovi manekenski posteri i samohvala dobrim stasom na društvenim su mrežama izazvali podosta podrugljivih komentara, uključujući i opasku da se Lindner »svakih 11 sekundi zaljubi u sebe«.


Ni da ni ne


Njemačka stranka koja se zove Stranka (Die Partai) želi limitirati cijenu piva. Zalažu se i za zakon kojim bi se Rusi proglasili krivima za sve, od kašnjenja vlakova do neplaćene stanarine.


Iako je stranka satirična, njezin osnivač Martin Sonneborn na izborima 2014. osvojio je mjesto u Europskom parlamentu. Pritom se služio parolama »Merkel je glupa«, »Merkel je debela« i nedvosmislenim »Ne Europi, da Europi«.


Sličan im je i aktualni stranački slogan – »Ne politici, da politici«.


Kandidat Stranke za kancelara, komičar Serdar Somuncu, obećao je da će ponovo izgraditi Berlinski zid. Platit će ga, naravno, istočni Nijemci. Poslije toga planira lažirati državni udar kako bi učvrstio vlast.


Gola ambicija


Kandidata stranke krajnje ljevice koja se zove Ljevica (Die Linke) Gregora Gysija smeta to što je nudizam u Njemačkoj u velikom opadanju. U razgovoru za njemački Playboy najavio je njegovu obnovu.


»Provjerit ću s lokalnim političarima nude li nudizam u svojim izbornim jedinicama«, rekao je i požalio se da je opstanak nudističkog pokreta u Njemačkoj, nekad osobito popularnog pod nazivom FKK (Frei Koerper Kultur, kultura slobodnog tijela), pod velikim upitnikom.


Ako ste logično pomislili da je Gysi nudist, nije. »Svoju golotinju čuvam za svoju kuću«, rekao je.