Šef obavještajne agencije

Njemački obavještajci: Islamisti pokušavaju vrbovati izbjeglice u izbjegličkim centrima

Hina

Reuters

Reuters

»Znamo za više od 340 slučajeva«, rekao je direktor njemačkoga saveznog ureda za zaštitu ustava Hans-Georg Maasen za dpa. »Međutim to su samo slučajevi za koje znamo. Vjerojatno ih ima mnogo više«, kazao je 



 Njemačka obavještajna agencija rekla je da je zabilježeno stotine pokušaja radikalnih islamista da vrbuju izbjeglice iz izbjegličkih centara.


»Znamo za više od 340 slučajeva«, rekao je direktor njemačkoga saveznog ureda za zaštitu ustava Hans-Georg Maasen za dpa. »Međutim to su samo slučajevi za koje znamo. Vjerojatno ih ima mnogo više«, kazao je.


Osoblje u njemačkim izbjegličkim centrima svjesno je situacije, rekao je Maasen.




»Zabrinjava nas što salafisti i drugi islamisti promoviraju svoja gledišta, rekao je Maasen referirajući se na ultrakonzervativni reformistički pokret unutar sunitskog islama.


»Znamo da među tražiteljima azila ima mnogo mladih ljudi sunitske orijentacije. Oni često dolaze iz konzervativnih islamističkih krugova i žele ići svaki petak u džamiju gdje se govori arapski«, rekao je šef obavještajne agencije navodeći da u Njemačkoj također ima mnogo radikalnih salafističkih džamija.


»Džamije u kojima se govori arapski u Njemačkoj nisu regulirane. Što se tiče države, vrlo se malo toga može tu utjecati«, kazao je Maasen.


Maasen je rekao da su islamistički napadi također izvedeni prije nedavnog stanja pogoršanja nasilja u nekoliko proteklih mjeseci u Njemačkoj te da su mete također bili i policajac u Hanoveru kao i hram sikha u Essenu.


»Lekcija koju trebamo naučiti iz svega jest da se ne smijemo koncentrirati samo na IS, koji može slati terorističke snage u Europu, kao npr. u Pariz ili Bruxelles«, kazao je Maasen. »Umjesto toga to mogu biti i pojedinci koji su se sami radikalizirali ili primaju zapovijedi«.