Uhićen Ali Bashar

Njemačka se nada izručenju ubojice i silovatelja iz Iraka

Hina

Policija na mjestu gdje je pronađeno tijelo žrtve / Reuters

Policija na mjestu gdje je pronađeno tijelo žrtve / Reuters

»S obzirom na to da osumnjičenom u slučaju okrivljujuće presude prijeti smrtna kazna, mi ne možemo postaviti zahtjev za pravnim gonjenjem u Iraku«, priopćilo je Državno odvjetništvo u Wiesbadenu gdje je 14-godišnja Susanne F. pronađena mrtva prije nekoliko dana



BERLIN Njemačke vlasti se nadaju da će 20-godišnji Ali Bashar, koji je optužen za silovanje i ubojstvo jedne četrnaestogodišnjakinje u Njemačkoj i koji je noćas uhićen u Iraku, biti izručen Njemačkoj ali su istodobno izrazile skepsu.


»Taj postupak bi mogao biti kompliciran. Mi nemamo nikakvih iskustva s tim kako se Irak ponaša u jednom ovakvom slučaju«, rekla je glasnogovornica Državnog odvjetništva u Wiesbadenu.


Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je nakon objavljivanja vijesti o uhićenju 20-godišnjeg državljanina Iraka, rekao kako je postupak za izručenje već pokrenut.




Njemačka nema sklopljeni ugovor o izručenju s Irakom. Istodobno je Državno odvjetništvo odbacilo mogućnost suđenja u Iraku.


»S obzirom na to da osumnjičenom u slučaju okrivljujuće presude prijeti smrtna kazna, mi ne možemo postaviti zahtjev za pravnim gonjenjem u Iraku«, priopćilo je Državno odvjetništvo u Wiesbadenu gdje je 14-godišnja Susanne F. pronađena mrtva prije nekoliko dana.


U Susanninom rodnom gradu Mainzu su desno orijentirane grupacije za vikend najavile niz protestnih marševa želeći tako pokazati neslaganje s izbjegličkom politikom njemačke vlade.


Ali Bashar je 2015. s osmočlanom obitelji stigao u Njemačku ali im je odbijen zahtjev za azilom. Nakon ubojstva je objavljeno kako je 20-godišnjak već u nekoliko navrata imao sukobe s policijom a navodno je sudjelovao i u silovanju jedne 11-godišnje djevojčice u izbjegličkom centru u kojem je boravio.


Prije nekoliko dana cijela obitelj je preko Duesseldorfa pobjegla u irački grad Erbil gdje je Ali na zahtjev njemačkih vlasti noćas i uhićen.


Među političarima se razvila rasprava o tomu kako je bio moguć prolazak kroz sigurnosne granice u duesseldorfskoj zračnoj luci.


Obitelj je zemlju napustila uz pomoć zamjenskih putnih isprava koje su bile na arapskom.